Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Energiewet frustreert lokale duurzame energie initiatieven'

  •  
24-07-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
zonnepanelen_300.jpg
Schone energie lobby wil versoepeling van Energiewet
Met de huidige Energiewet belemmert de overheid lokale initiatieven voor duurzame energie. Dat terwijl steeds meer Nederlanders op kleinschalig niveau groene energievoorzieningen opzetten. Bart Jan Krouwel, voorzitter van e-Decentraal, een organisatie die namens de bij haar aangesloten lokale initiatieven lobbyt bij de overheid, vindt dat de overheid de Energiewet moet versoepelen.
Trouw schrijft vandaag dat vrijwel iedere week een groep burgers, bedrijven, woningcorporaties, scholen en zelfs sportclubs hun eigen energieproductie opzetten. Volgens HIER opgewekt, een kennisplatform voor deze doe-het-zelvers op de groene energiemarkt, gaat het minstens om 280 duurzame lokale initiatieven.
Een voorzichtige schatting. Projectmanager Katrien Prins schat dat het in werkelijkheid om een paar honderd initiatieven meer gaat.
Vaak begint het met een groepje buurtbewoners die samen hun huizen gaan isoleren en zonnepanelen aanschaffen. Hieruit ontstaan verenigingen die collectief groene energie inkopen en opwekken. Er zijn er die uitgroeien tot plaatselijke energiebedrijven zoals TexelEnergie, Thermo Bello in Culemborg en Grunneger Power.”
Lokaal een duurzame vorm van energie opzetten is echter nog altijd niet erg voordelig voor de idealist. In vergelijking met grote energiebedrijven moeten ze relatief veel energiebelasting betalen. De overheid ontvangt jaarlijks zo’n vijf tot zes miljard euro aan energiebelasting.
Frank Boon, student duurzame ontwikkeling aan de Universiteit Utrecht die binnenkort afstudeert op de energie doe-het-zelvers, denkt dat de overheid liever niet aan de energiebelasting komt. Dat terwijl volgens Krouwel zeker te verwachten is dat de groei in de doe-het-zelf markt gaat toenemen.
De drang bij de burger om meer zeggenschap over energie te krijgen zal eerder toe- dan afnemen. Als de roep van onderaf om groene energie steeds groter wordt, zullen ook grote concerns meer in beweging komen”, zegt Krouwel in Trouw.
Krouwel vindt dat de overheid de Energiewet moet aanpassen omdat ze anders uiteindelijk de economische ontwikkelingen frustreert. “Deze initiatieven kunnen de werkgelegenheid stimuleren. Bovendien ontlasten zij het bestaande energienetwerk.” e-Decentraal pleit voor een maatschappelijke kosten-batenanalyse. “Wij hebben al aangeboden om daar de helft van te betalen, maar we hebben nog niets van minister Verhagen gehoord.”
cc-foto: Hsld
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.