351

Engeland maakt zich op voor vijfde nacht van rellen

UPDATE: [Video] Politie gaat waterkanonnen inzetten ...  Burgerinitiatief 'Riot Wombles' ruimt de puinhoop op... Structurele sociale ongelijkheid is niet op te lossen met een paar pooltafels 

Groot-Brittannië heeft te maken met de ergste rellen van de afgelopen 25 jaar. Gisteravond hebben de rellen zich van Londense achterstandswijken uitgebreid naar andere grote steden als Birmingham, Manchester, Liverpool en Bristol. De oorzaken: sociale onrust, hoge armoede en werkloosheid. Maar de echte aanleiding kan maar met één woord omschreven worden: Machteloosheid.

In spanning wachten de Engelsen af waar het vannacht zal gaan ontsporen. President Cameron heeft aangekondigd 16.000 agenten in te zetten om de rellen te stoppen. Donderdag laat hij het parlement terugkomen van reces om over de kwestie te debatteren. Ook is de bijeenkomst bedoeld ‘om de misdaden gezamenlijk te veroordelen en vastbesloten te werken aan het herbouwen van de getroffen gemeenschappen’.

Volgens de Britse journaliste Laurie Penny (24) heeft de Britse overheid de afgelopen jaren haar ogen gesloten voor de alsmaar groter wordende kloof tussen de middenklasse en de lage sociale klasse.

De mensen die over hun schrijven, praten en oordelen over de rellen hebben geen idee hoe het is om op te groeien in een omgeving waar er geen werk is en geen ruimte om je te ontplooien.

Op haar blog haalt Penny een voorbeeld aan van een interview met een jonge man uit Tottenham. Hem werd door een NBC journalist gevraagd of hij nu echt denkt iets te bereiken met de rellen:

Ja”, zei hij. “U zou niet met me praten als we niet de straat op waren gegaan, of wel? Twee maanden geleden demonstreerden we met meer dan 2.000 mensen tegen Scotland Yard. We waren met allemaal zwarten. Het was een vredige en kalme demonstratie. Er werd geen woord over gesproken in de media. Afgelopen avond voegden we daar een beetje rellen en plunderingen aan toe en kijk wat er gebeurt.

Tottenham is de armste wijk in Londen met 10.000 werkzoekenden. Jongeren jagen met zijn vijftigen tegelijk dezelfde vacature na. In andere wijken als Hackney heeft de overheid jongerenclubs gesloten omdat daar geen geld meer voor was. In Britse media wordt veel gesproken over de bezuinigingen die vooral de jongeren in achterstandwijken treffen, maar volgens Penny is dat niet het punt. “Deze rellen gaan niet over slechte opvoedingen en jongerenvoorzieningen. Het gaat over sociale ongelijkheid en dat los je niet op met een paar pool-tafels.”

Telegraph journalist Mary Riddell ziet de rellen als terugkerend fenomeen op het moment dat de wereld in een crisis verkeert. Het gebeurde eerder tijdens de grote beurscrisis in 1929. Dezelfde factoren zijn weer aanwezig: Een slechte inkomensverdeling, een overheid die zich alleen maar bezig houdt met fraude, een zwakke bankenstructuur en een im- en exportverhouding die uit balans is. Opmerkelijk is dat de rijkste duizend mensen van Groot-Brittannië het afgelopen jaar alleen maar rijker zijn geworden. Hun gezamenlijke inkomen steeg met 30 procent tot 333,6 miljard pond. “De Europese leiders en onze eigen minister-president Cameron lagen op stretchers terwijl Londen in rook op gaat”, aldus Riddell.

Update 14.00

De Londense rellen hebben al één dodelijk slachtoffer gemaakt. Een 26-jarige man overleed afgelopen nacht aan zijn verwondingen in het Zuid-Londense Croydon. De schade die de relschoppers hebben veroorzaakt wordt geschat op een waarde van enkele tientallen miljoenen ponden.
Opmerkelijk is dat het Libische bewind de demonstranten een hart onder de riem heeft gestoken. Staatszender al-Jamahiryah liet weten trots te zijn op de Britse betogers en kondigde solidariteitsdemonstraties in het Noord-Afrikaanse land aan. Dat meldde de BBC.

De relschoppers laten journalisten ook niet ongemoeid. Verslaggevers, fotografen en cameramensen van onder andere Sky News, ITN, BBC en CNN werden achterna gezeten door relschoppers. CNN en BBC moesten zelfs gedwongen vertrekken omdat de situatie voor hen te gevaarlijk werd. Sky News satellietwagen werd bekogeld waardoor ramen sneuvelden. CNN kwam klem te zitten tussen politie en relschoppers. Lees meer bij The Guardian.

Update 18.00

Tussen de relschoppers en plunderaars bevonden zich ook mensen die een helpende hand uitstaken. Al hun verhalen zijn verzameld of de ‘Community spirit in the face of UK and London riots‘. Zo maakte een twittergebruiker een account aan voor de vrouw in Hackney die relschoppers een hartig woordje toesprak. Ook bracht Twitter de Joodse @ Moslim community bijeen om plunderaars bij Stamford Hill Synagogue tegen te houden.

Update:

Via diverse sociale media zijn de rellen in Engeland georganiseerd. Zo zouden jongeren door gebruik te maken van de chatfunctie ‘Ping’ op de Blackberry telefoon met elkaar communiceren. ‘Wat zij kunnen, dat kunnen wij ook’, moeten tegenstanders van de in opstand gekomen jongeren hebben gedacht. Via sociale media als Twitter en Facebook organiseren zij zich nu om de puinhoop op te ruimen.

De vrijwilligers noemen zichzelf ‘Riot Wombles’, naar de Britse kinderserie The Wombles, die op ingenieuze wijze vuilnis verzamelen en recyclen. Door gebruik te maken van de hashtags #riotwombles en #riotcleanup organiseren ze zich. Inmiddels is er ook een Twitteraccount aangemaakt. @Riotcleanup houdt iedereen op de hoogte van de schoonmaakacties.

Via Facebook riep Charles Jupiter, een 21-jarige barman uit Liverpool bewoners van de wijk Toxteth op een bezem en handschoenen op te pakken en te helpen met het opruimen van de wijk. Zo’n honderd mensen kwamen opdagen.

Update woensdag 10 augustus

Data journalist Matt Stiles van de Guardian maakt een overzichtskaart van achterstandswijken in Groot-Brittannië en legde deze over de kaart die laat zien waar de rellen plaatsvonden. Hoe donkerder de kleur rood van het gebied, hoe armer het is. De blauwe gebieden zijn de rijke gebieden. Daaruit kan geconcludeerd worden dat de meeste rellen plaatsvonden in de buurt van achterstandswijken.

Update 19.20

Website Viceland houdt een liveblog bij. Hier te volgen.

De Londense rellen houden niet langer alleen de hoofdstad in zijn greep. Door heel Groot-Brittannië komen jongeren in opstand.
Drie inwoners van het Britse Winson Green in Birmingham zijn woensdag om het leven gekomen. De mannen zijn aangereden door een auto. Er is inmiddels een verdachte opgepakt.

Op het moment van de aanrijding probeerden de drie mannen verschillende lokale bedrijven te beschermen tegen relschoppers. Volgens omstanders is dat tevens de reden van de aanslag geweest, meldt de Britse krant The Guardian. Tegenstanders van de rellen hebben zich inmiddels verzameld in de ‘Birmingham Youth Defence’

De Britse politie heeft inmiddels toestemming gekregen gebruik te maken van waterkanonnen om de in opstand gekomen jeugd te beteugelen.

Er heerst veel verdeeldheid over de redenen voor de jongeren om in opstand te komen. De sociale onrust wordt gewijd aan sociale ongelijkheid, hoge werkloosheid en de uitzichtloze toekomst. Bovendien zijn de rijkste Britten er het afgelopen jaar alleen maar op vooruitgegaan, terwijl middeninkomens en lagere inkomens fors hebben moeten inleveren. Mede-buurtbewoners van rebellen hebben zich inmiddels verzameld om aan te geven dat dit níet de manier is om tot een oplossing te vinden. De buurtsuper beroven of een nieuwe LCD-scherm in de huiskamer veranderen niets aan de politieke en economische situatie waarin Engeland zich bevindt. 

Update 20.45:

De politie in Londen heeft inmiddels 805 mensen opgepakt die iets te maken zouden hebben met de rellen en plunderingen van de afgelopen dagen. Inmiddels zijn 251 van hen aangeklaagd.  De jongste verdachte is slechts elf jaar oud en verscheen woensdag voor de rechter. Vonnis volgt later deze maand. Door foto’s van relschoppers op internet te plaatsen, hoopt de politie dat burgers die de daders herkennen hen zullen aangeven. Dat meldt de Volkskrant.
Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (351)