25

Engeland stuurt gemartelde lesbienne terug naar Oeganda

Vrouw werd gebrandmerkt met strijkijzer na artikel in homohatende krant

De conservatieve Britse regering wil een gevluchte Oegandese lesbienne uitzetten en terugsturen naar het land waaruit ze ontsnapte.

De 22-jarige Betty Tibikawa werd door drie mannen mishandeld nadat haar naam opdook in een artikel van de beruchte schandaalblad Red Pepper. Dit blad voert een naming & shaming campagne tegen homo’s. Tibikawa werd een leegstaand pand ingesleurd en aan de binnenzijde van haar dijen gebrandmerkt met een heet strijkijzer.

Homoseksualiteit is strafbaar in Oeganda en in het parlement woedt al langer een strijd om overtreders van het verbod de doodstraf op te leggen.

De Britse versie van de IND doet het verhaal van Tibikawa af als onvoldoende reden om asiel te geven. Medici hebben weliswaar aangetoond dat de littekens zijn veroorzaakt met een strijkijzer maar volgens de UK Border Agency kan Tibikawa niet aantonen dat ze in Oeganda slecht werd behandeld.

Vorige week nog beloofde de liberale vice-premier Nick Clegg dat de conservatieve regering waar hij deel van uit maakt zou stoppen met het uitzetten van homo’s naar Oeganda.

The Guardian: Ugandan woman branded by iron over sexuality faces deportation from UK

cc-foto: eleda1

Geef een reactie

Laatste reacties (25)