57

Engelen bekent: lijst met schaduwelite was ‘gimmick’

Financieel geograaf heeft spijt van deel van boek

KRO-NCRV’s opinieprogramma Altijd Wat voerde een onthullend gesprek met de auteur van ‘Schaduwelite’, een boek over hooggeplaatste personen in Nederland die schuld dragen aan de economische crisis en een complot zouden vormen om de belangen van de banken veilig te stellen. Volgens Ewald Engelen heeft zijn uitgever de lijst met namen verzonnen om het boek ‘aantrekkelijker’ te maken.


In het gesprek zegt Engelen, de ‘luis in de pels van de financiële wereld’:

Uiteindelijk wil je natuurlijk wel dat mensen die 240 pagina’s van a tot z uitlezen. Dan moet je het aantrekkelijk maken om te lezen.

Achteraf moet ik constateren dat het niet heel handig was zo’n lijst te maken, ook omdat de criteria op basis waarvan die lijst is samengesteld niet heel duidelijk zijn. Het is uiteindelijk niets anders dan een lijst met hoofdpersonen, waarvan sommige inderdaad betrokken zijn geweest bij het beschermen van de financiële sector, terwijl andere hoofdpersonen geprobeerd hebben die sector juist wél aan banden te leggen.” 

In een interview met Het Parool op 21 oktober verdedigde Engelen de lijst nog:

De lijst bevat de namen van personen die betrokken waren bij het onschadelijk maken van drie aanvallen in de laatste jaren op de bancaire geldmachine. Deze mensen hebben voorkomen dat er beperkingen kwamen op praktijken die banken en andere instellingen zeer veel vrijheid hebben gegeven.

Op de lijst met namen staan onder andere premier Mark Rutte, Gerrit Zalm (ABN AMRO) Klaas Knot (DNB) en Arnoud Boot (UvA).

Reacties

Op Twitter reageerden mensen verontwaardigd. Zo zei Femke Halsema dat het haar verbaasde dat journalisten verontwaardigd reageerden op de lijst, terwijl volgens haar het samenstellen van “ranglijstjes” een van de “vaste succesnummers” is onder journalisten. Op die reactie volgde weer felle kritiek: het lijstje van Engelen is niet op onderzoek gebaseerd en beschuldigt mensen bovendien van corruptie, chantage en intimidatie.

Altijd Wat met Ewald Engelen wordt uitgezonden op dinsdag 25 november om 20.25 uur op NPO 2. 

De Volkskrant: Schaduwelite was een gimmick, erkent hoogleraar Engelen

Geef een reactie

Laatste reacties (57)