43

Engelse pensionado’s zorgden ervoor dat Wales voor Brexit stemde

Dat Wales voor Brexit stemde, is voor een belangrijk deel te danken aan Engelse migranten die zich er hebben gevestigd. Dat blijkt uit onderzoek van Oxford-hoogleraar Danny Dorling. Wales is vooral in trek bij Engelsen die de pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt. The Guardian schrijft:

Ongeveer 21 procent (650.000) van de mensen die in Wales wonen, is geboren in Engeland. Bijna een kwart daarvan is ouder dan 65 jaar. Wales stemde met een meerderheid van slechts 82.000 stemmen voor Brexit.

In gebieden waar er een minder grote instroom van Engelsen is geweest, wilde de meerderheid niet uit de EU. “Engelse kolonisten hebben ervoor gezorgd dat het lijkt alsof Wales de Brexit steunt”, stelt Dorling.

Zijn onderzoek bevestigt dat Brexit toch vooral een Engels ‘feestje’ was. In Schotland en Noord-Ierland stemde de meerderheid tegen Brexit.

Dorling ontzenuwt ook de mythe dat de overwinning voor het Brexit-kamp vooral te danken is aan de bevolking van het arme noorden van Engeland. “Het klopt dat sommige gebieden in het noorden fanatiek pro-Brexit waren, maar de bevolking daar is te klein om de doorslag te geven.” De meeste stemmen voor Brexit kwamen uit het zuiden van Engeland, en dan vooral uit districten waar veel vermogende bejaarden wonen.

Cc-afbeelding: Daniel Diaz

Geef een reactie

Laatste reacties (43)