Laatste update 21:13
67

Engelse politie overweegt van vrouwenhaat een haatmisdrijf te maken

Misogynie is naar alle waarschijnlijkheid binnenkort in Engeland en Wales strafbaar als haatmisdrijf. De politiekorpsen overwegen de definitie van haatmisdrijf uit te breiden na een experiment in Nottingham waarbij in twee maanden tijd twintig gevallen van vrouwenhaat werden onderzocht.

Het succes van het streng optreden tegen seksistisch geweld, variërend van (straat)intimidatie tot ongewenste fysieke benaderingen puur omdat een vrouw een vrouw is, heeft nu de interesse gewekt van de nationale politie. Vertegenwoordigers van andere korpsen zullen deze maand in overleg gaan met hun collega’s in Nottingham om de nieuwe maatregel te besproken. Als de uitbreiding wordt doorgezet, kunnen vrouwen voortaan aangifte doen van misogynie, wat tot nu toe nog niet als misdrijf gold.

Sinds de start van het experiment in Nottingham, is het aantal meldingen van misogynie gestegen, dat zegt Dave Alton afdelingshoofd haatmisdrijven van de politie in Nottingham. ‘Het aantal meldingen dat we nu ontvangen is vergelijkbaar met dat van andere haatmisdrijven. We zijn nu in staat vrouwen te hulp te schieten die er eerder geen melding van zouden hebben gemaakt.’

Vorige week bleek uit onderzoek dat in Engeland en Wales het aantal rechtszaken wegens geweld tegen vrouwen snel stijgt. Volgens de onderzoekers is dat mede het gevolg van de groei van sociale media, waar de drempel om vrouwen openlijk te intimideren wordt weggenomen. De onderzoekers denken dat die mentaliteit zich nu uitbreidt van het internet naar de straat.

Melanie Jeffs, manager van het Nottingham Women’s Centre is blij met de aanpak: ‘Vrouwen worden voortdurend betast of intimiderend en seksueel beladen nageroepen. Dit is iets dat dagelijks gebeurt, het is een voortdurend onderdeel van een vrouwenleven. De nieuwe maatregel is om bewustzijn te creëren. Het maakt duidelijk dat vrouwen dit niet hoeven te pikken.’

Bron: The Guardian / cc-foto: Lee Haywood

Geef een reactie

Laatste reacties (67)