20

Engelse vingerafdrukken voortaan vernietigd

Daarmee is Nederland nog het enige land in Europa dat vingerafdrukken van burgers opslaat

Recent is in Engeland besloten dat de centrale vingerafdrukkendatabase, die is gekoppeld aan de identiteitskaart, vernietigd wordt. De minister van Binnenlandse Zaken Damian Green noemt de zo geheten Identity Card Scheme “het slechtste wat de overheid heeft kunnen doen. Het is opdringerig, intimiderend, niet effectief en duur.” De Identity Card Scheme heeft de Britse belastingbetaler tot nu 292 miljoen pond gekost. Het schrappen ervan scheelt 835 miljoen pond.


Dat was te zien in De Ombudsman. Nederland is nu het enige land in Europa dat vingerafdrukken van burgers opslaat. In Nederland is de discussie nog niet ten einde. VVD-kamerlid Jeanine Hennis-Plasschaert hoopt dat verantwoordelijk minister Donner goed kijkt naar wat er in Engeland is besloten en op basis warvaan men tot dit besluit is gekomen. Hennis-Plasschaert: “Het zou beter zijn als we alleen de gegevens zouden opslaan op de chip op het paspoort en in geen enkele database laten terugkomen zolang we niet weten hoe het zit met de beveiliging en wat de risico’s zijn bij het uitgifteproces.”

Ook het College bescherming persoonsgegevens (CBP) weten dat het grote risico’s vreest als gevolg van de opslag van vingerafdrukken van alle Nederlanders in een centrale database. Volgens CBP-voorzitter Jacob Kohnstamm is deze database een schending van de privacy omdat Nederlandse burgers hiermee “als potentiële criminelen worden gezien”. Ook Max Snijder, van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid, uitte kritiek op de opslag van vingerafdrukken. Volgens Snijder is er sprake van fouten bij de opslag van vingerafdrukken.

Geef een reactie

Laatste reacties (20)