Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Enkelbandenplan Teeven 'gevaarlijk'

  •  
30-09-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Flickr_Teeven_RoelWijnants_300
Raad van State ziet plan om gevangenen naar huis te sturen met enkelband niet zitten
Slecht onderbouwd en mogelijk gevaarlijk, dat is het oordeel van de Raad van State over een plan van staatssecretaris Teeven (Justitie) om meer gevangenen hun straf thuis te laten uitzitten met een enkelband om. Het nog niet geopenbaarde advies is in handen van De Telegraaf. Door een gebrek aan begeleiding zouden criminelen makkelijk weer op het slechte pad kunnen raken.
Teeven (VVD) wil 340 miljoen euro bezuinigen op het gevangeniswezen door gevangenissen te sluiten en meer gebruik te maken van enkelbanden. Criminelen die zich goed hebben gedragen en minstens de helft van hun straf hebben uitgezeten, zouden hiervoor in aanmerking komen. Volgens de Raad van State zal de bezuiniging niet waar gemaakt worden. Het plan zou uiteindelijk slechts zestien miljoen euro besparen. Teeven heeft er bijvoorbeeld geen rekening mee gehouden dat criminelen met een enkelband weer recht hebben op uitkeringen als ze thuis zitten.
Teeven zwakte zijn plannen voor de bezuinigingen op het gevangeniswezen in de zomer al af. De plannen leidden bij verschillende gevangenissen al tot werkonderbrekingen en protesten. Dat schrijft NRC Handelsblad maandag.
GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren reageert:
Nu ook de Raad van State vernietigend oordeelt over de plannen van staatssecretaris Teeven moet hij toch echt eens gaan nadenken over alternatieven. Voor GroenLinks is het altijd helder geweest dat je gevangenen niet zomaar met een enkelband om naar huis kunt sturen. Daar hoort intensieve begeleiding bij. Zonder die begeleiding is de kans dat iemand opnieuw de fout in gaat groot. Teeven gaat zo zijn bezuinigingen niet halen. Ik zal staatssecretaris Teeven vragen om snel met nieuwe, beter doordachte plannen te komen.
Foto-cc: Roel Wijnants

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.