8

Enorm methaanlek opgespoord bij gaswinning VS, vrees voor meer lekken

Wetenschappers uit Nederland en de Verenigde Staten zijn vorig jaar op een enorm methaanlek gestuit in de Amerikaanse staat Ohio. De wetenschappers die het lek in kaart brachten met behulp van een satelliet van het Europese Ruimteagentschap ESA, vermoeden dat dergelijke lekken veel vaker voorkomen bij gas- en olievelden.

Bij het lek in Ohio, dat in februari 2018 ontstond, kwam meer methaan vrij dan de olie- en gasbedrijven in landen als Noorwegen of Frankrijk in een heel jaar uitstoten. Onderzoeker Steven Hamburg verklaart tegenover The New York Times dat het lek bewijst hoe moeilijk het is om de uitstoot van methaan onder controle te houden bij gaswinning.

Desondanks probeert Exxon, dat verantwoordelijk was voor het methaanlek, de omvang van het probleem te bagatelliseren. “Dit was een uitzondering”, verklaart een woordvoerder van het fossiele bedrijf tegenover de krant. “Dit gebeurt niet vaak.”

Methaan is na CO2 het belangrijkste broeikasgas. The New York Times schrijft:

Er is meer aandacht gekomen voor het lekken van methaan – het kleurloze, reukloze hoofdbestanddeel van aardgas – bij de winning van aardgas. Bij de verbranding voor elektriciteit is aardgas schoner dan steenkool. Ook produceert het de helft minder CO2. Maar als methaan in de atmosfeer ontsnapt voordat het wordt verbrand, kan het de planeet tot 80 keer zoveel opwarmen als dezelfde hoeveelheid CO2 in twintig jaar.

Geef een reactie

Laatste reacties (8)