30

Enorme geldstroom uit zicht gehouden in ‘schaduwbanken’

In Nederland zit in schaduwbanken even veel geld als in reguliere banken: ongeveer 2500 miljard dollar

Schaduwbanken, had u ervan gehoord? Het zijn financieringsmaatschappijen van multinationals. In Nederland zijn er zo’n 14 duizend en samen hebben ze even veel geld in kas als de reguliere banken bij elkaar, schrijft de Volkskrant dinsdag. Dit geld, zo’n 2500 miljard dollar schat De Nederlandsche Bank (DNB), wordt zo aan het bankentoezicht onttrokken. Dit terwijl het schaduwbankieren door de Financial Stability Board (FSB) van de G20 wordt gezien als een van de oorzaken van de kredietcrisis van 2008 en de eurocrisis van 2010.

De FSB is in 2009 door de G20 in het leven geroepen om een oogje te houden op systeemrisico’s in het bankwezen. Uit een rapport van dit orgaan blijkt dat het schaduwbankwezen in Nederland relatief het grootste ter wereld is, nog ruim voor dat van de VS. De geldstroom die schaduwbankiers op deze manier buiten het zicht van toezichthouders houden door omgezette kredieten of via de looptijd van leningen, is in Nederland 45 procent van de totale geldstroom, zo schrijft de Volkskrant.

Volgens het maandag verschenen FSB-rapport is de omvang van het schaduwbankieren in 2011 wereldwijd gegroeid tot 67 biljoen dollar (53 biljoen euro). Tussen 2002 en 2007 stegen de bedragen die buiten het officiële bankwezen om worden verhandeld van 22 tot 62 biljoen dollar. Dat bedrag daalde even, maar steeg in 2011 opnieuw fors.

Het FSB dringt aan op een veel striktere controle. Het ziet schaduwbankieren als een van de oorzaken van de kredietcrisis van 2008 en de eurocrisis van 2010. Maar juist doordat de eisen aan de traditionele banken verscherpt zijn, is de omvang van de geldhandel buiten het officiële bankwezen verder gestegen. Bedrijven en financiële instellingen vinden wel manieren om geld te verstoppen. De Europese Commissie heeft plannen om in 2013 met regelgeving te komen om het schaduwbankieren aan banden te leggen.

Volkskrant (betaalde toegang): Nederland vol schaduwbanken

Foto-cc: Simon Barratt

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (30)