47

Enschedees vluchtelingengezin in huis aangevallen door knokploeg

In Enschede is een gezin dat bestaat uit vluchtelingen met een verblijfsstatus, aangevallen door een groep van vijftien tot twintig personen, bewapend met stokken. Het gezin werd in hun eigen woning belaagd en geslagen. Zij zijn inmiddels uit de wijk gehaald en op een veilige locatie ondergebracht.

Getuigen spreken over een grote groep mensen waarvan een deel op straat bleef hangen en anderen zich bij de woning meldden. Daar zouden de ouders voor de ogen van hun kinderen zijn mishandeld. Het AD schrijft:

De aanleiding daarvoor is niet duidelijk. In de buurt gaat het gerucht dat de man een kind iets zou hebben aangedaan, maar anderen zeggen dat hij zich juist over het kind heeft ontfermd.

Wat er exact heeft plaatsgevonden is onduidelijk. De politie geeft geen informatie, de gemeente laat weten dat zolang het onderzoek van het Openbaar Ministerie loopt er geen mededelingen worden gedaan. Ook Vluchtelingenwerk Oost-Nederland, dat het gezin begeleidt, doet in dat licht geen mededelingen maar laat wel weten dat het nieuws als een bom is ingeslagen. Dat er niet over de zaak wordt gesproken zou ermee te maken hebben dat media-aandacht het onderzoek belemmert en is dankzij die stilte – de aanval vond dinsdagavond al plaats – het onderdzoek al gevorderd: ‘Als de wijk vol staat met cameraploegen, gaan overal de deuren dicht’, aldus gemeentewoordvoerder Ton Kamp in het AD.

Buurtbewoners zijn aangeslagen door het incident en zeggen er niets van te begrijpen. Zij omschrijven het gezien als aardige mensen met wie zij goed contact hadden. Ze wijzen er ook op dat de aanvallers niet uit de wijk kwamen, ‘maar van verderop’. En ‘verderop’ speelt de afkeer van asielzoekers al langer. Nadat drie jaar geleden plannen werden gemaakt voor een azc in de wijk, werd er stevig geprotesteerd. Op het terrein waar het azc gebouwd moest worden, werden veertien varkenskoppen gedumpt. Het asielzoekerscentrum kwam er uiteindelijk nooit.

cc-foto: Ramon Vasconcellos

Geef een reactie

Laatste reacties (47)