Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

EO-directeur vreest bemoeienis PVV met nieuwe mediawet

  •  
02-02-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
95 keer bekeken
  •  
EO
De EO-directeur Arjan Lock vreest dat de politiek een te grote invloed krijgt bij de publieke omroep. In een interview met de Volkskrant  uit hij zijn zorgen over de nieuwe mediawet die dinsdag in de Eerste Kamer besproken wordt. “Zeker als ik zie dat de PVV op veertig zetels staat in de peilingen, maak ik me daar grote zorgen over”, aldus Lock.
De nieuwe mediawet van staatssecretaris Sander Dekker (VVD) is in oktober in de Tweede Kamer aangenomen. De wet houdt in dat het omroepbestel zich open moet stellen voor producenten van buitenaf en dat amusement geen ‘kerntaak’ meer is. Ook krijgt overkoepelende organisatie NPO meer macht en die zou volgens de EO-directeur té dicht bij de politiek staan.
"(…) De lijnen tussen Den Haag en Hilversum zijn nu al zorgelijk kort. Daarom is de raad van toezicht van die NPO zo belangrijk. De voorzitter, Bruno Bruins, is een goede bekende van de staatssecretaris en net als hij een VVD’er. Ik sluit niet uit dat Bruins een fantastische bestuurder is, maar hij heeft geen aantoonbare ervaring in het medialandschap. Als een van de andere leden van de raad van toezicht had de Centrale Ondernemingsraad oud-CDA Kamerlid Mirjam Sterk voorgesteld. Zij is juist wel goed ingevoerd in mediazaken en heeft er veel ervaring mee. Sterk is niet gekozen, en de ondernemingsraad heeft nooit een goede uitleg daarvoor gekregen. Dit wekt de indruk dat ook in haar geval de politieke kleur de doorslag gaf."
De politieke partij waar de EO-directeur het meest huiverig voor is, is de PVV. Die zou vorig jaar zich druk hebben gemaakt om een programma van de omroep over vluchtelingen.
"(…) Tweede Kamerlid Martin Bosma vond het belachelijk dat de publieke omroep geld uitgeeft aan programma’s die worden gemaakt om, in zijn woorden, ‘PVV-stemmers een heropvoeding te geven’. Terwijl het enige wat wij doen is mensen met duidelijke standpunten ter linker- en rechterzijde confronteren met de werkelijkheid. Ik vind het zorgelijk dat de aanpak in ons programma door Bosma ter discussie wordt gesteld, zeker als ik zie dat de PVV veertig zetels heeft in de peilingen. Ik hoop dat zij de pluriformiteit zullen koesteren, maar de geluiden die ik nu hoor wijzen niet die kant op."
Ook de redactionele onafhankelijkheid zou in het geding komen door de politieke bemoeienis. Lock vergelijkt de veranderingen met de situatie in Polen waar de overheid zich begon te moeien met de publieke omroep en waarschuwt daarvoor
"Zolang het goed gaat en je elkaar kunt vertrouwen, is er niets aan de hand. Maar je moet afspraken maken voor bange tijden. Dat klinkt abstract, dus ben ik ergens wel blij met de gebeurtenissen in Polen. Daar zat ruimte in de wet, waardoor de nieuwe regering de kans greep zich te bemoeien met de programmering van de publieke omroep. Om zoiets in Nederland te voorkomen moet je dit heel zuiver en sluitend regelen, veel beter dan in dit wetsvoorstel van staatssecretaris Dekker."
De EO-directeur is niet de enige die zich zorgen maakt om de veranderingen binnen in het medialandschap. Omroep MAX-voorzitter Jan Slagter dreigt zelfs met een rechtszaak, omdat de plannen strijdig zouden zijn met de Grondwet. Ondanks dat de nieuwe wet door de Tweede Kamer is, stuitte staatssecretaris Dekker vorig jaar op verzet.  Zijn eerste poging mislukte waardoor de hervorming van de publieke omroepen niet per 1 januari kon ingaan.
Het hele interview met Arjan Lock is hier te lezen.

Meer over:

vvd, politiek, nieuws, media, pvv
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.