Laatste update 23:06
83

EO durft Abou Jahjah niet aan het woord te laten

Door: Redactie Joop

Dinsdag zou Dyab Abou Jahjah aan tafel schuiven in het christelijke opinieprogramma De Tafel van Tijs. Abou Jahjah was gevraagd er in debat te gaan met Ruud Koopmans, de man van “vijftig miljoen moslims” die “geweld accepteren”, maar werd op het laatste moment afgezegd. Volgens Koopmans wordt “de radicale islam” in het Westen nog altijd onderschat. Een nogal boude stelling waar wel een goed weerwoord tegenover zou mogen staan. “Pseudo-wetenschap”, noemt Abou Jahjah het werk van Koopmans desgevraagd.

Abou Jahjah, zelf overigens geen moslim maar wel socialist, had uitgekeken naar het debat, te meer hij “de islamofobie” en “het stigmatiseren van mensen” door Koopmans onderuit wilde halen. Koopmans verkoopt bijvoorbeeld het fabeltje ‘vijftig miljoen moslims accepteren geweld’, onder de noemer ‘wetenschappelijk onderzoek’. Een conclusie die her en der reeds als onwaar is bestempeld. Maar Abou Jahjah kreeg de mogelijkheid toch niet. Terwijl hij – woonachtig in België – al onderweg was naar de studio, werd hij door de redactie gebeld: ze trokken de uitnodiging in.

Abou Jahjah verklaart aan de redactie van Joop:

De uitnodiging kwam gisteren binnen. Ze hebben me gevraagd om deel te nemen aan de uitzending. Ik ben op basis daarvan naar Nederland vertrokken. Heb wat afspraken moeten verzetten. Rond 5 uur belden ze mij dat het niet doorgaat. Volgens de redactie heeft de hoofdredacteur een veto tegen mijn deelname uitgesproken, op basis van mijn recente uitspraken over Palestijns verzet. Hoe ze het aan mij hebben uitgelegd is dat het bij de hoofdredacteur van de EO vandaan komt. De redactie zelf was erg apologetisch.

Los van het feit dat het niet respectvol naar mij toe is, om mij een paar uur voor de uitzending af te zeggen, terwijl ik mijn schema heb moeten aanpassen. Dat is een gebrek aan professionaliteit en respect. Ik heb bovendien niet om deelname gevraagd, zíj hebben mij gevraagd, maar ook inhoudelijk is het problematisch. Ze geven iemand een platform die pseudo-wetenschappelijke verhalen vertelt (Ruud Koopmans, red). Ik zou in staat zijn om hem op zijn plek te zetten en van repliek te dienen. Het verhaal van Koopmans is een islamofobisch verhaal dat mensen stigmatiseert. Het is typerend van hoe mainstream (media, red) aan het evolueren is. De uitgesproken veto is bovendien op basis van mijn legitieme positie. Mijn steun aan het verzet is op basis van het internationale recht legitiem.

Of de afzegging iets te maken heeft met het standpunt van Abou Jahjah over verzet in Oost-Jeruzalem (door Israël illegaal bezet gebied), kon de EO-woordvoerder niet bevestigen: over inhoudelijke redenen om gasten wel of niet uit te nodigen wordt nooit in het openbaar gesproken. Ook of er van een veto-sprake is geweest, wordt noch ontkend, noch bevestigd. Volgens de woordvoerder lag de afzegging in de sfeer van ‘redactionele overweging’. De woordvoerder:

Gedurende de dag ben je bezig met het samenstellen van een tafel. Vandaag is in de loop van de dag Abou Jahjah afgezegd vanwege een andere keus, voor een andere gast. Wat de exacte reden is geweest weet ik niet, het is een redactionele keuze geweest. Een tafel wordt altijd samengesteld aan de hand van profielen en verschillende soorten gasten bij de te bespreken onderwerpen. Waar precies de keuze is gemaakt in het netwerk – er zijn redacteuren een samensteller, er is een hoofdredacteur – weet ik niet.

Geef een reactie

Laatste reacties (83)