Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

EP kiest voor strikte netneutraliteit, maakt einde aan roaming

  •  
03-04-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
kroes300_01.jpg
Update: voorstel Eurocommisaris Neelie Kroes voor snel elite-internet en regulier langzamer internet sneuvelt in Europees Parlement
Het Europees Parlement heeft donderdagmiddag voor een strenge netneutraliteit gekozen, die dicht tegen de Nederlandse wetgeving aanligt. De Europese Commissie had liever een zwakkere netneutraliteit gezien, die onder andere een ‘chatheffing’ als optie openliet. Het begrip netneutraliteit heeft nu een strikte definitie gekregen, waarbij providers ‘geen onderscheid zullen maken tussen vergelijkbare diensten en applicaties’. Het Europees Parlement maakte daarnaast een einde aan roamingtarieven binnen de Europese Unie. Het duurt nog een paar jaar, maar daarna mogen providers geen extra kosten meer rekenen voor het gebruik van telefonie, sms en mobiel internet in het buitenland, maar binnen de EU.
Europarlementariër voor D66 namens de ALDE-fractie  en initiatiefnemer van het amendement, Marietje Schaake, is blij met de stemming :
Zonder wettelijke garanties voor netneutraliteit bleek een kwart van alle Europeanen niet in staat de online diensten van hun keuze te gebruiken. De stemming van vandaag zorgt er daarnaast voor dat spelers zonder diepe zakken, zoals start-ups, ziekenhuizen of universiteiten niet verdrukt kunnen worden door bestaande internetbedrijven die onderling deals sluiten over bijvoorbeeld snellere service tegen hogere betaling.
Eerder:
Donderdag neemt het Europees Parlement een belangrijk besluit over de toekomst van het internet. Er wordt besloten wie moet gaan betalen voor de steeds grotere hoeveelheden data die via het internet lopen. Critici, waaronder D66-europarlementariër Marietje Schaake, vrezen dat de nieuwe Europese wet zal leiden tot een internet van twee snelheden. De snelle tolweg voor gespecialiseerde diensten en de tragere ventwegen voor al het andere internetverkeer. 
Ieder jaar neemt het dataverkeer toe. Het wordt steeds drukker op de digitale snelweg, door streamingsdiensten als YouTube en Netflix. Het bekijken en uploaden van video’s kost veel ruimte, waardoor filevorming mogelijk is. Daar waarschuwen internetproviders als KPN, UPC, Tele2 en Ziggo voor. De providers kunnen dit voorkomen, door te investeren in hun infrastructuur, maar dat kost veel geld. Geld waar ze niet zomaar mee over de brug willen komen, omdat diensten als YouTube en Netflix veel winst maken, zonder dat de providers daarvan mee kunnen profiteren.
Nu bestaat nog iets als ‘netneutraliteit’. Alle websites moeten net zo snel toegankelijk zijn. In het nieuwe Europese wetsvoorstel van eurocommissaris Neelie Kroes wordt het non-discriminatieprincipe vastgelegd. Als het aan Kroes ligt mogen ze in de toekomst niet discrimineren in data, maar krijgen ze wel de mogelijkheid om ‘gespecialiseerde diensten’ aan te bieden. Nieuwsuur legt uit:
Dat zijn diensten die een gegarandeerde kwaliteit nodig hebben en daarom voorrang krijgen op het andere dataverkeer. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld internetbankieren of medische toepassingen. Maar, zeggen critici, ook een bedrijf als Netflix zou volgens het huidige wetsvoorstel mogelijk een ‘gespecialiseerde dienst’ kunnen worden. In ruil voor de “verbeterde kwaliteit van dienstverlening” mag een internetprovider extra geld vragen.
Winke Giezeman, van de start-up Wappzapp, vreest dat dit als gevolg kan hebben dat er weinig ruimte overblijft op het ‘reguliere internet’ om nieuwe diensten te kunnen ontwikkelen. Kleine bedrijven zijn bovendien bang dat straks alleen de grote spelers in de positie zullen zijn om afspraken te maken met providers, waardoor kleine bedrijven onzichtbaar in de schaduw van bijvoorbeeld Netflix blijven.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.