18

EP wil onafhankelijk onderzoek naar massale bijensterfte

Vermoed wordt dat de insecten sterven door landbouwgif, parasieten, ziekten en het verdwijnen van plantensoorten

Het Europees Parlement dringt aan op een onafhankelijk onderzoek naar de bijensterfte. Wereldwijd is de massale bijensterfte een probleem. Zonder de insecten kunnen planten en bloemen zich niet voortplanten.

Het lijkt er op dat de bijen uitsterven vanwege het gebruik van landbouwgif, parasieten, ziekten en het verdwijnen van andere plantensoorten. Het is een zorgwekkende ontwikkeling die de voedselvoorziening schaadt. Een belangrijk deel van de gewassen die de mens eet worden namelijk door bijen bestoven. 

Kartika Liotard, EU parlementslid van Verenigd Links zegt in de Volkskrant blij te zijn met het voorstel. “Het parlement heeft nu vastgesteld dat ook de bijenteelt een strategische rol vervult voor onze toekomst.” Loitard komt al langer op voor de bijen. Ze is tegen het gebruik van chemische landbouwchemicaliën waarmee gewassen tegen bescherming worden ingespoten. Bijen kunnen er niet tegen en gaan er aan dood. De invloed van bestrijdingsmiddelen gaat van het onderzoek. onderdeel uitmaken.

Volkskrant: EU-parlement wil onderzoek naar bijensterfte
cc-foto: Gerwin Fillius

Geef een reactie

Laatste reacties (18)