18

‘EPD verkleint kans op fouten niet’

Meerderheid Senaat zeer kritisch over invoering landelijk elektronisch patiëntendossier

De Eerste Kamer heeft forse kritieken geuit op de invoering van een landelijk elektronisch patiëntendossier. Volgens de VVD wordt de kans op het aantal medische fouten niet teruggedrongen met de komst van het EPD. De VVD reageert hiermee op het plan van collega VVD-er minister Edith Schippers. Een meerderheid van de Senaat ziet liever een regionaal opgezet elektronisch patiëntendossier.

Volgens Heleen Dupuis, VVD-senator, is de kans op fouten met het landelijke EPD net zo groot als nu. Dupuis reageert op het voorstel van VVD-minister Edith Schippers: ‘Er is hoop, maar niet met dit wetsvoorstel. Dit is te weinig doordacht.’ Dupuis gaf eerder aan ‘helemaal klaar’ te zijn met het EPD.

Ook de PvdA en de SP vragen zich af of dit wel de juiste methode is om het aantal medische fouten terug te dringen. De PvdA, SP en VVD hebben een meerderheid in de Eerste Kamer. De partijen vragen zich af of de privacy gewaarborgd is in het systeem. PvdA-senator Ing Yoe Tan meent dat deze met de aangepaste plannen van Schippers onvoldoende gewaarborgd is.

Een debat  met minister Schippers over het EPD is dinsdag geschorst en wordt op 29 maart voortgezet.

De Volkskrant: Maakt de Senaat definitief een eind aan het Patiëntendossier?

cc-foto: Marc Hillary

Geef een reactie

Laatste reacties (18)