52

‘Er gaan nauwelijks nog IS-strijders vanuit Nederland naar Syrië’

Journaliste Brenda Stoter bezocht vluchtelingenkampen in het Koerdische deel van Irak, haar bevindingen zijn hartverscheurend: kinderen tekenen geen poppen, maar massa-executies

Brenda Stoter, journalist voor onder meer Al Jazeera en de Groene Amsterdammer, bezocht samen met een collega Beri Shalmashi, vluchtelingenkampen in het Koerdische deel van Irak. Daar zitten miljoenen gezinnen vast die – met kinderen en al – op de vlucht zijn voor de strijders van IS. In een interview met Rotterdam Rijnmond vertelt de Rotterdamse het idee te hebben dat er nauwelijks nog IS-strijders vanuit Nederland die kant op gaan.

Stoter:

Dat heeft enerzijds te maken met de strengere controles in Turkije, maar ook hoor ik verhalen vanuit Syrië over jihadisten en hun vrouwen die weer terug willen naar Nederland. Een aantal Nederlandse vrouwen in het kalifaat is bijvoorbeeld hun man verloren en wil dan nu weer terug naar hier.

In een artikel in de Vlaamse krant De Tijd omschrijven Stoter en Shalmashi hun bevindingen. Kinderen die getraumatiseerd zijn door wat ze meemaakten, die geen poppen tekenen maar massa-executies. Adequate psychologische hulp blijft uit, omdat er simpelweg geen geld voor is, al proberen hulpverleners met sociaalpsychologische programma’s het leed iets te verzachten. De journalistes schrijven:

De hulpverleners moeten soms zelf slikken. Toen ze kinderen uit de Yezidi-gemeenschap – die het zwaar te verduren heeft onder IS – vroegen tekeningen te maken, bleken de eindresultaten hartverscheurend. Geen tekeningen van tentjes, bloemen en poppetjes, maar van alle ellende die ze hadden gezien: massa-executies, vrouwen aan slavenkettingen en een moeder die werd gedwongen haar kind op te eten.

Het interview met Brenda Stoter beluisteren kan hier

Het artikel lezen via Blendle, kan hier

Geef een reactie

Laatste reacties (52)