50

Er loopt een vreemde met een tv uit een donker steegje, wat doe jij?

A: 112 bellen B: Geen spoed, wel politie 0900-8844 bellen C: Niets

Het goede antwoord is C: Niets. De politie komt maandag namelijk toch niet

De politiebonden roepen agenten op om vanaf maandag alleen nog te reageren op spoedeisende meldingen. Alleen wie 112 belt, wordt -indien nodig – direct geholpen. Het 0900-nummer dat je normaliter kunt bellen als er geen direct nood aan de man is, hoef je als burger voorlopig niet te bellen. De agenten staken om zo aandacht te vragen voor een betere cao.
Alleen levensbedreigende situaties en verkeersongevallen die iets meer behelzen dan alleen blikschade, komen voor directe actie in aanmerking, schrijft NOS. Meldingen met een lagere prioriteit, zoals overlast of vernieling, worden voorlopig genegeerd. Agenten komen alleen in actie wanneer zij denken dat dat absoluut noodzakelijk is. 
Zolang de minister niet tegemoet komt aan de eisen voor een betere cao, willen de bonden de staking elke week met een dag verlengen. In een persbericht schrijft politiebond ACP dat de nieuwe actie maximaal zeven weken zal duren.
Minister Van der Steur heeft eerder al laten weten een structurele loonsverhoging van 5,05 procent voor de agenten mogelijk te kunnen maken, met daarbij een eenmalige uitkering van 500 euro. De politiebonden kunnen hier echter niet mee akkoord gaan, omdat de loonsverhoging deels een alternatieve besteding behelst. Feitelijk is de loonsverhoging slechts 2,85 procent, de overige 2,20 procent bestaat uit geld dat de werkgever anders uit had gegeven aan pensioenpremies voor het personeel.
Naast loonsverhoging willen de agenten vooral ook behoud van de 21 vrije weekenden, en veiliger en gezonder politiewerk.
Na de ‘geen spoed, geen politie’-actie, zullen er meer acties volgen. Zo staan werkonderbrekingen rondom Eredivisiewedstrijden volgens weekend op het programma.

Geef een reactie

Laatste reacties (50)