23

Erasmus Universiteit doet aangifte wegens racistische apps studenten

In een appgroep waar honderden studenten van de Rotterdamse Erasmus Universiteit aan deelnemen zijn op grote schaal racistische, antisemitische en seksistische afbeeldingen gedeeld. Dat gebeurde op 8 februari door leden van de aan het Rotterdams studentencorps gelieerde roeivereniging Skadi, die de appgroep waren binnengedrongen. De universiteit doet aangifte, meldt Rijnmond. De voorzitter van de betrokken roeivereniging verklaart geschrokken te zijn van de berichten die hij “absoluut onacceptabel” noemt. De vereniging overlegt met de universiteit over wat de gevolgen moeten zijn.

Het haatmisdrijf werd onthuld door Erasmus Magazine dat meldt dat het verspreiden van racistische boodschappen op de universiteit een breder probleem is en dat veel studenten er geen melding van durven maken:

Melisa Ersoy en Romy van Dijk van Erasmus School of Colour kijken niet op van racisme op de universiteit. Ze horen met regelmaat verhalen van studenten die zich onveilig voelen op de campus en bij het Erasmus MC. Opmerkingen van docenten, ‘grappen’ van tutoren, en ook gedrag van medestudenten zorgt ervoor dat studenten zich minder veilig voelen. “Bijvoorbeeld een meisje met een Marokkaanse achtergrond dat van twee studiegenoten bericht kreeg met ‘alle Marokkanen moeten het land uit’”, vertelt Van Dijk. “Net als veel studenten, heeft zij het nooit gemeld”, vult Ersoy aan.

De coördinator van de vertrouwenspersonen op de Erasmus Universiteit zegt dat er vorig jaar meer meldingen van racistische praktijken zijn gedaan dan eerdere jaren.

Collegevoorzitter Hans Smits heeft de studenten die zich schuldig maakten aan racisme op het matje geroepen: “De betrokken studenten heb ik individueel gesproken. Als bestuur vinden wij dat de universiteit een plek moet zijn waar iedereen veilig kan studeren of werken. Een dergelijk incident nemen we dan ook heel serieus en zullen derhalve passende maatregelen nemen, zoals het voorbereiden van een aangifte.” De studenten hebben inmiddels excuses aangeboden.

cc-foto: Henk-Jan van der Klis

Geef een reactie

Laatste reacties (23)