Laatste update 17:06
34

Erdogan benoemt zichzelf tot hoofd Turks noodfonds van 200 miljard

De Turkse president Erdogan heeft zichzelf tot voorzitter gemaakt van een overheidsfonds dat ooit bedoeld was om vertrouwen in de Turkse economie te behouden, na de mislukte couppoging in 2016.  Het gehele management is daarom ontslagen. De schoonzoon van Erdogan wordt vice-voorzitter. Het fonds (met de naam Türkiye Varlık Fonu; red.), ter waarde van 200 miljard euro, wordt daarmee onttrokken aan openbare controle, omdat Erdogan sinds zijn herverkiezingen als president, eerder dit jaar, zelf decreten kan uitschrijven zonder daarvoor het Turkse parlement te hoeven raadplegen.

In de praktijk kan het fonds (waar ook bedrijven onder vallen), schuiven met krediet en geld lenen van wie dan ook zonder dat daarvoor verantwoording hoeft te worden afgelegd. Dit is dan ook het belangrijkste bezwaar van de oppositie. Bedrijven binnen het fonds kunnen schulden naar andere bedrijven doorzetten die door het fonds zelf zijn opgezet. Critici spreken daarom van een parallelle schatkist, die omgeven is met rookgordijnen. Econoom Umit Akcay worstelt met de vraag waarom de administratieve veranderingen zijn doorgevoerd. ‘Het fonds was al verbonden aan de president,’ zegt hij tegen Al Monitor.

De gevolgen voor het vertrouwen in de Turkse economie zijn nog onduidelijk. Dit jaar verloor de Turkse Lira al de helft van haar waarde ten opzicht van de Amerikaanse dollar.

Bronnen: Al Monitor, Bloomberg

Cc-foto: World Humanitarian Summit

Geef een reactie

Laatste reacties (34)