Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Erdogan geeft betogers 'laatste waarschuwing'

  •  
12-06-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
anp_turkije.jpg
Update: Premier eist dat demonstranten Gezi-park verlaten ... Erdogan's geduld is op
De Turkse regering is mogelijk bereid tot het houden van een referendum over de plannen voor het Gezi-park. Een woordvoerder van de AK-partij van de Turkse premier Erdogan heeft dat laten weten, na een gesprek tussen een groep actievoerders en de premier. In Turkije wordt al weken gedemonstreerd. Wat begon als een demonstratie tegen plannen om het laatste stukje groen bij het Taksim-plein te slopen mondde uit in een landelijke demonstratie tegen de “dictatoriale” manier waarop Erdogan het land bestuurt.
Update 13.40:
Premier Erdogan, de Turkse premier, heeft aangekondigd dat de betogers Gezi-park moeten verlaten. Hij zegt dat zijn geduld op is en dat dit een laatste waarschuwing is. “Het park is van de bevolking en niet van de bezetters”, aldus de premier.
Eerder deze week veegden politietroepen het Taksimplein nog schoon met gebruik van waterkanonnen en traangas. De meeste betogers weken uit naar het Gezi-park omdat hen was beloofd dat ze daar wel konden demonstreren.   
Update 11.30:
Inmiddels heeft de onrust in Turkije een vijfde leven gekost. De 26-jarige Ether Sarisuluk is donderdag in het ziekenhuis om het leven gekomen. De man lag al dagen op de intensive care nadat hij in juni in Ankara werd getroffen door een traangasgranaat.
Op het Taksimplein zijn donderdag opnieuw honderden demonstranten bijeen gekomen. Eerder deze week veegde de politie het plein nog schoon.
Amnesty International heeft inmiddels gereageerd op het buitensporige geweld van de Turkse politie en roept op tot steun van de demonstranten. Ten minste duizend demonstranten zouden zijn gearresteerd en meer dan duizend mensen zijn gewond geraakt. Amnesty meldt ook dat volgens berichten politieagenten gewonde demonstranten hebben belemmerd om een ziekenhuis te bereiken. Ook zouden gearresteerde betogers geen medische zorg krijgen. De mensenrechtenorganisatie is een petitie gestart.Tekenen kan hier  
Eerder:
De demonstranten op het plein voelen zich niet vertegenwoordigd door de actievoerders die met Erdogan in gesprek zijn gegaan, omdat onduidelijk is wie de actievoerders waren.
De militaire politie veegde dinsdag en afgelopen nacht het Taksimplein met traangas en waterkanonnen schoon, waar al een dag of tien werd gedemonstreerd. De meeste demonstranten houden zich nu op in het Gezi-park.
Premier Erdogan zou volgens CNN Türk tijdens een overleg met zakenlieden hebben gezegd instructies te hebben gegeven aan het ministerie van Binnenlandse Zaken om binnen 24 uur een einde te maken aan de protesten. Ook zou hij hebben gezegd zich niet de les te laten lezen door andere landen. Onder meer de VS en de EU hebben het keiharde politieoptreden tegen demonstranten bekritiseerd. De Turkse premier beweert dat een ‘financiële lobby’ achter de protesten zit.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.