15

Erdogan laat Twitter blokkeren

Hoe andere landen over zijn sociale-mediabeleid denken interesseert de Turkse premier geen bal

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft vlak voor middernacht Twitter laten blokkeren in zijn land. Dat meldt Trouw op basis van berichtgeving van verschillende Turkse media.


Erdogan had Twitter gesommeerd om bepaalde tweets te verwijderen waarin zijn regering in verband wordt gebracht met een corruptieschandaal. Volgens de Turkse premier zijn de tweets geplaatst door politieke vijanden die een lastercampagne tegen zijn bewind zijn gestart. Toen Twitter geen gehoor gegeven aan het verzoek werd de website geblokkeerd.

Erdogan, die op zijn eigen twitteraccount ruim 4 miljoen volgers heeft, dreigde uren voor de blokkade dat hij Twitter zou ‘uitroeien’, schrijft Trouw.

Het kan me niet schelen wat de internationale gemeenschap zegt. Zij zullen de kracht van de Turkse republiek zien.

Eurocommissaris Neelie Kroes liet via Twitter weten de blokkade in Turkije ‘ongegrond, zinloos en laf’ te vinden. “De Turkse mensen en de internationale gemeenschap zullen dit zien als censuur. Dat is het ook.”

Complot
Erdogan voert een kruistocht tegen sociale media, stelt de NOS. Hoe andere landen over zijn sociale-mediabeleid denken interesseert de premier geen bal. Hij zou zelf slachtoffer zijn van een complot. De blokkade van Twitter valt volgens Erdogan binnen de wettelijke kaders. Eerder dreigde hij om ook Facebook en YouTube aan te pakken, maar een hoge Turkse functionaris zei tegen persbureau Reuters dat daarvan geen sprake is.

Omzeilen
De meeste Turkse gebruikers van Twitter krijgen een melding te zien waarin wordt verwezen naar de rechterlijke uitspraak. Hoe lang de blokkade duurt, is onduidelijk. Twitter heeft naar schatting tien miljoen gebruikers in Turkije.

Twitter is het niet eens met de blokkade en helpt de Turkse gebruikers de blokkade te omzeilen door tweets te sms’en met speciale nummers.

Geef een reactie

Laatste reacties (15)