Laatste update 16:19
23

Erdogan nerveus, oppositie hoopvol voor verkiezingen van zondag

Voor het eerst sinds hij werd verkozen in 2003, lijkt de huidige Turkse president Recep Erdoğan het moeilijk te krijgen tijdens presidents- en parlementsverkiezingen. Komende zondag mogen zo’n 55 miljoen Turken naar de stembus om daar te stemmen voor meer macht in de handen van Erdoğan of de nieuwe koers die de belangrijkste oppositieleider Muharrem Ince (CHP) voorstaat.

Dat Erdoğan de verkiezingen naar voren haalde was al een teken aan de wand. De verder oplopende inflatie begint zijn tol te eisen en hij wilde niet wachten op nog slechter economisch nieuws. Zo zijn de prijzen voor uien (een van de populairste ingrediënten in de Turkse keuken) gigantisch hoog; een kilo kost nu zeven lira, of omgerekend 1,3 euro. Ter vergelijking: een lira was drie jaar geleden twee keer zoveel waard, ten opzichte van de euro. De regering overweegt nu zelfs uien en aardappels te importeren om de prijzen weer omlaag te krijgen. Dat Erdoğan blijft wijzen naar de ‘rentelobby’ die ‘Turkije zijn grootheid niet gunt en haar aan de bedelstaf wil krijgen’ is voor steeds meer Turken een plaat die blijft steken.

Het plan van Erdoğan om gratis koffiehuizen te openen, was dan ook koren op de molen voor zijn tegenstanders. Ince liet direct weten dat ‘er geen gratis muffins nodig zijn, maar banen en fabrieken waar onze kinderen kunnen werken.’ Omdat de werkeloosheid al een paar jaar structureel boven de 10% blijft hangen, zoeken veel mannen overdag vertier. Koffiehuizen zijn populaire plekken om de tijd te doden. Ook gepensioneerden zijn frequente bezoekers. Misschien dat Erdoğan om die reden tot twee maal toe die groep (12 miljoen in aantal) een extra uitkering gaf van 200 euro, een week voor de verkiezingen.

Omdat de oppositie de boel niet vertrouwt, heeft ze aangekondigd 600.000 waarnemers op pad te sturen om stembusfraude tegen te gaan. Tijdens het presidentieel referendum, in april vorig jaar, verschenen er zelfs filmpjes op sociale media waarin openlijk stembusfraude werd gepleegd.

Cc-foto: Dietmar

 

Geef een reactie

Laatste reacties (23)