Laatste update 05 januari 2016, 09:38
174

Erdogan noemt Hitler als voorbeeld voor hervorming

Turkse president wil eigen macht uitbreiden. Weet je wie dat ook wilde? .... Erdogan geeft verklaring uit: Ik heb het niet zo gezegd

De conservatieve president van Turkije Recep Erdoğan van de regerende AKP wil graag de macht die zijn functie heeft uitbreiden. Nu is die functie vooral ceremonieel maar Erdoğan ziet zichzelf niet als lintjesknipper. Hij wil meer zijn als, je raadt het nooit… Hitler.De staatshervorming die Erdoğan wil doorvoeren is zeer omstreden en verandert de Turkse politiek ingrijpend. Er is dan ook nogal wat weerstand tegen. Bij zijn terugkeer uit Saoedi-Arabië kreeg hij van een journalist de vraag of het scheppen van een echt regerende president de eenheid van de staat niet bedreigt. Hij antwoordde:

“Er zijn al voorbeelden van in de wereld. Je kunt het zien als je kijkt naar het Duitsland van Hitler.”

Het voorbeeld is des te merkwaardiger omdat er andere voorbeelden voorhanden zijn zoals bijvoorbeeld de VS, Frankrijk en Rusland. De uitleg van Erdoğan zal tegenstanders van het plan niet bepaald overtuigen van de juistheid van zijn bedoelingen. De oppositiepartij CHP was net overgehaald tot onderhandelingen over aanpassing van de grondwet. Die hervorming is nodig omdat de huidige grondwet nog is opgesteld door de militairen die in de jaren tachtig de macht grepen.

Update:

Nadat er een storm van kritiek losbarstte, gaf het bureau van de president een verklaring uit waarin hij stelde dat zijn woorden “uit de context waren” gehaald. Het voorbeeld van Hitler diende volgens de verklaring om te laten zien dat de machtsuitbreiding van een president ook mis kan gaan.

Geef een reactie

Laatste reacties (174)