Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Erdogan noemt Israël terreurstaat

  •  
19-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-erdogan_300.jpg
Turkse premier ziet te weinig aandacht voor 'massamoorden op moslims'
De Turkse premier Erdogan beschuldigt Israël ervan terroristische acties uit te voeren met de bombardementen in de Gazastrook. ‘Degenen die de Islam associëren met terrorisme sluiten nu hun ogen voor de massamoorden op moslims’, aldus Erdogan in Istanbul.
Om verdere escalatie in het gebied te voorkomen gaat secretaris-generaal Ban Ki-moon van de Verenigde Naties naar Caïro, om gesprekken te voeren met de Egyptische regering. Deze heeft het voortouw genomen in de pogingen een wapenstilstand te bereiken. Volgens diverse Israëlische media is een delegatie van de Joodse staat in Caïro geweest om te onderhandelen over een wapenstilstand.
Israël heeft Hamas inmiddels een ultimatum van 36 uur gesteld. Als Hamas daarna niet stopt met raketaanvallen, gaat Israël het offensief uitbreiden. Minister van Financiën, Yuval Steinits verklaarde dat op het Israëlische radiostation IDF Radi. Hamas-woordvoerder Moussa Abu Marzuk heeft al geantwoord niet in te gaan op de voorstellen van Israël. Israël heeft zich inmiddels opgemaakt voor een grondoffensief.
Timmermans Minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans (PvdA) zei vanochtend op Radio 1 dat Hamas moet stoppen met het afvuren van raketten op Israël. Hamas is volgens Timmermans al lange tijd gewaarschuwd dat het opvoeren van het aantal raketbeschietingen tot vergeldingsacties zou kunnen leiden. De minister is van mening dat Israël het recht heeft zichzelf tegen die aanvallen te verdedigen.
Doden In de Gazastrook zijn maandagochtend door Israëlische luchtaanvallen tien doden gevallen. Dat schrijft onder meer de Volkskrant. Bij een aanval op twee woonhuizen in Gaza-Stad kwamen vier mensen om het leven. Het aantal doden aan Palestijnse kant schiet daarmee omhoog naar 95, sinds Israël zes dagen geleden begon met de operatie. Behalve twee commandanten van de gewapende tak van de Islamitische Jihad, zijn er onder de slachtoffers voornamelijk burgers. Aan Israëlische kant zouden er tot nu toe 3 doden zijn gevallen.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.