Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Erdogan ruikt kans na terugtrekken Amerikanen: Turkije valt Syrië binnen

  •  
09-10-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
142 keer bekeken
  •  
President_Donald_J._Trump_and_President_Recep_Tayyip_Erdoğan_of_Turkey_at_the_United_Nations_General_Assembly_(36747065034)

© cc-foto: Wikipedia

Turkije is een militaire operatie begonnen in het noordoosten van Syrië. Dat heeft president Recep Tayyip Erdoğan bekendgemaakt. Koerdische strijders melden dat Turkse gevechtsvliegtuigen aanvallen uitvoeren. De NOS schrijft:
"De Turkse president wil dat er in het noorden van Syrië een veiligheidszone wordt ingesteld. Daar moeten enkele miljoenen Syrische vluchtelingen die nu nog in Turkije zitten, naartoe worden gebracht."
De Koerden in het noordoosten van Syrië zetten zich al enkele dagen schrap voor een Turkse invasie. Eerder deze week besloot Donald Trump om de Amerikaanse troepen terug te trekken. Daarmee maakte hij de weg vrij voor een Turkse aanval op de Koerden in het gebied. Wel waarschuwde de Amerikaanse president de Turken dat ze geen dingen moesten doen die ‘off limits’ zijn.
De Koerdische strijders in het gebied hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan het verslaan van IS. Erdoğan wil naar eigen zeggen zowel IS als de Koerdische strijders aanpakken. “Onze missie is om het ontstaan van een terreurcorridor langs onze zuidelijke grens te voorkomen, en om vrede te brengen”, aldus de Turkse president.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.