45

Erdogan wil dat VN ingrijpt in Egypte

Moslim Broederschap gaat opnieuw demonstreren ... Neerslaan protesten kostte honderden het leven

De Turkse premier Tayyip Erdogan heeft de VN Veiligheidsraad opgeroepen om een spoedvergadering aan Egypte te wijden en in actie te komen tegen de escalatie van geweld. Het dodental als gevolg van het neerslaan van de protesten van de Morsi-aanhang is opgelopen tot boven de 400.


Erdogan zegt: “Als we niet snel stappen ondernemen, stellen we de democratie wereldwijd ter discussie”. Volgens de Turkse premier moeten de machthebbers die het bloedbad hebben aangericht voor de rechter worden gebracht. Erdogan was een bondgenoot van de door de militairen afgezette president Morsi. Hij stelt dat landen die de coup niet veroordeelden ‘bloed aan hun handen’ hebben. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft het geweld ondertussen in de scherpste bewoordingen veroordeeld. 

De NOS schrijft:

Een paar dagen geleden nog riep de VN de Egyptenaren op om “de nieuwe politieke realiteit” onder ogen te zien en te stoppen met de gevechten om meer slachtoffers te voorkomen. Ban Ki-moon zegt dat hij het spijtig vindt dat de Egyptische interim-regering ervoor gekozen heeft om toch geweld te gebruiken tegen de demonstranten.

Ook de Europese Unie veroordeelt het geweld. “Dit is niet de manier om belangrijke zaken op te lossen”, zegt buitenlandcoördinator Catherine Ashton. “De toekomst van het land hangt af van de dialoog die de betrokken partijen voeren om de verschillen te overbruggen.

Gevreesd wordt dat de situatie vandaag verder escaleert. De Moslim Broederschap heeft nieuwe protesten aangekondigd, meldt de Volkskrant:

De Moslim Broederschap gaat vanmiddag opnieuw demonstreren, maakt de organisatie zojuist bekend. Bij de Al-Iman-moskee in Caïro zullen protestmarsen worden gehouden om de honderden doden die gisteren onder aanhangers van de islamitische organisatie vielen te betreuren op vreedzame manier te wraken.  De moslimbroeders kondigden vanmorgen al aan op een geweldloze manier een einde te willen maken aan de ‘militaire coup’ die het land volgens hen in zijn greep houdt.

De militaire regering stelt dat er geen andere keuze was dan ingrijpen omdat de protesten bleven aanhouden en steeds gewelddadiger werden. Zo werden er volgens het regime politiebureau’s aangevallen.

Geef een reactie

Laatste reacties (45)