25

Erdogan wil doodstraf invoeren zodra Turks parlement daarom vraagt

De Turkse president Erdogan heeft gezegd dat wat hem betreft de doodstraf in het land weer wordt ingevoerd. Hij deed dat tijdens de herdenking op de Bosporusbrug van de mislukte coup, een jaar geleden. Ook zei Erdogan dat hij de beruchte Amerikaanse gevangenis Guantanamo Bay als voorbeeld ziet voor wat er met aanhangers van Gülen zou moeten gebeuren.

Tijdens de herdenking, waar tienduizenden aanhangers van Erdogan vanuit het hele land op af waren gekomen, werd massaal geroepen om invoering van de doodstraf. Velen droegen symbolisch een strop bij zich. Erdogan antwoordde daarop dat hij zal instemmen met invoering, zodra het parlement daar formeel om vraagt. Daarnaast liet Erdogan weten dat als het aan hem ligt, alle verdachten van betrokkenheid bij de coup hetzelfde uniform gaan dragen, ‘net als in Guantanamo’. Ook premier Yildirim zei in Istanbul dat de strijd tegen de aanhangers van Gülen doorgaat ‘tot er niemand meer over is’.

De uitspraken van Erdogan leverden hem forse kritiek op van critici, zowel binnen als buiten Turkije. Leiders van de Turkse oppositiepartijen CHP en HDP verwijten Erdogan dat hij sinds de coup geen pogingen heeft ondernomen om de rust in het land te bewaren. In plaats daarvan zou hij ‘een permanente noodtoestand’ hebben geschapen en heeft hij ‘de rechtspraak vernietigd’. Volgens Erdogan was de leider van de pro-Koerdische HDP ‘een verrader’ die ‘voor de televisie naar de couppoging had gekeken’ in plaats van de straat op te gaan.

Vanuit Europa heeft Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, zijn afkeuring van Erdogans plannen uitgesproken. In de Duitse krant Erdogan riep Juncker Erdogan op ‘democratische waarden’ te respecteren.

Sinds de mislukte staatsgreep zijn ruim 150.000 militairen, rechters, docenten en andere overheidsmedewerkers ontslagen wegens vermeende banden met de geestelijke Fethullah Gülen. Zo’n 50.000 werden opgepakt. Afgelopen vrijdag werden nog eens ruim 7.000 overheidsmedewerkers per decreet op straat gezet.

Bron: NOSDe Morgen, cc-foto: ANP

Geef een reactie

Laatste reacties (25)