Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Erdogan zuivert verder: wéér duizenden ontslagen in Turkije

  •  
14-07-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Schermafbeelding 2017-07-14 om 22.31.17
In Turkije zijn ruim 7.000 overheidsmedewerkers per decreet ontslagen. Dat gebeurde vrijdag, op de vooravond van de herdenking van de mislukte staatsgreep, een jaar geleden. Het zijn grotendeels politiefunctionarissen, ambtenaren en academici die uit hun functie zijn gezet.
Nadat vorig jaar getracht werd de regering van de Turkse president Erdogan ten val te brengen, werden al zeker 150.000 mensen ontslagen of geschorst. Zo’n 50.000 van hen – militairen, agenten, docenten, rechters en journalisten – werden gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de coup. Bij de nieuwste ontslagronde van vrijdag raakten meer dan 2.300 politiemensen hun baan kwijt. Ook kwamen zeker driehonderd universiteitsmedewerkers op straat te staan. Naast het massaontslag werd ook van bijna 350 gepensioneerde militairen hun sterren en strepen afgenomen.
De Turkse regering houdt de in de Verenigde Staten woonachtige geestelijke Fethullah Gülen verantwoordelijk voor de staatsgreep. De talloze ontslagen zijn volgens Erdogan allen aanhangers van Gülen. De geestelijke zelf ontkent alle betrokkenheid bij de coup.
Bron: De Morgen

Meer over:

turkije, wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.