74

Ergste van olielekkage Mexicaanse Golf onder oppervlak

Lekkage uit oliebron BP 5 tot 15 keer erger dan tot nu toe gedacht

Wetenschappers vinden onder het oppervlak van de Mexicaanse Golf kilometers lange slierten olie, die op sommige plekken tot 100 metere dik zijn. Hieruit blijkt wederom dat de lekkage uit de oliebron van BP vele malen groter is dan tot nu toe gedacht.

“De hoeveelheid olie die we onder water vinden is schokkend, vergeleken met wat we aan de oppervlakte vinden”, zegt Samantha Joye, onderzoeker van de Universiteit van de Amerikaanse staat Georgia, in The New York Times.

De oliepluimen ontrekken zuurstof aan het omringende water. Op sommige plekken is er al 30 procent minder zuurstof. De onderzoekers vrezen dat hierdoor al het leven op deze plek zal afsterven.

Naar verwachting zal het BP maanden kosten om het olielek te dichten, dat ontstond toen het booreiland Deepwater Horizon voor de kust van de Amerikaanse staat Louisiana in brand vloog en naar de zeebodem zonk. De olie bedreigt niet alleen het leven op zee, maar ook de kust en de delta van de rivier de Mississipi waaraan veel Amerikanen de kost verdienen.

De hoeveelheid olie die de zee in stroom is naar schatting 5 tot 15 keer groter dan eerst werd gedacht. Dat betekent dat iedere dag miljoenen liters ruwe olie de Mexicaanse Golf in lopen.

Lees hier meer.

Geef een reactie

Laatste reacties (74)