1

‘Eritreanen afgeperst door consulaat’

Slachtoffers worden al 20 jaar gedwongen 2% van inkomen af te staan

Eritreanen in Nederland worden al ruim 20 jaar door het Eritrese consulaat afgeperst, dat meldt de Volkskrant dinsdag. Eritreanen moeten maandelijks 2 procent van hun inkomsten afstaan. Wie niet betaalt, wordt bedreigd en geïntimideerd.

Slachtoffers uit Amersfoort wendden zich op 9 juni per brief tot burgemeester Bolsius. Ze schrijven over de ‘verplichting’ om 2 procent van hun inkomen of uitkering aan het dictatoriale regime over te dragen, over actieve tegenwerking van het consulaat bij de oprichting van maatschappelijke organisaties voor zelfhulp en over andere manieren om ‘oorlogsgelden’ te innen.

Het innen van deze gelden gebeurde bijvoorbeeld op culturele festivals die elk jaar in Nederland worden georganiseerd. Zo’n Eritrees festival stond gepland voor 10, 11 en 12 augustus in Zaandam. Dat is geannuleerd, nadat de zaaleigenaar was geïnformeerd over het dubieuze karakter van de bijeenkomst. Via Facebook kondigden de Eritreanen nieuwe feesten aan. Die vonden vrijdag in Amsterdam en zaterdag in Rotterdam plaats.

In Nederland wonen naar schatting 14 duizend Eritreeërs. Het consulaat in Den Haag is niet de enige Eritrese vertegenwoordiging die illegaal ‘diaspora-belasting’ int. Dat gebeurt door Eritrese consulaten wereldwijd, aldus de jongste rapportage (13 juli) van de Monitoring Group on Somalia and Eritrea, die in 2009 is ingesteld door de Veiligheidsraad van de VN.

De Monitoring Group noemt Eritrea een destabiliserende factor in de Hoorn van Afrika. Het regime van president Isaias Afewerki steunt de Somalische radicaal-islamistische beweging Al Shabaab, bewapent Ethiopische opstandelingen en schendt in eigen land op de grote schaal de mensenrechten. Volgens ruwe schattingen van mensenrechtenorganisaties leven ruim een miljoen Eritreeërs in de diaspora (als vluchteling of balling), de meerderheid in Soedan en Ethiopië.

Niet alleen Eritrese vluchtelingen worden afgeperst, er zijn ook verhalen van Koerden en Tamils die onder dwang geld moeten afstaan voor de gewapende strijd in hun thuislanden.

Het Eritrese consulaat in Den Haag is niet in staat te reageren op de aantijgingen.

Volkskrant: ‘Consulaat perst al 20 jaar Eritrese Nederlanders af’
Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reactie