2

Eritrese soldaten eisen vrijlating politieke gevangenen

Gebeurtenissen lijken op een staatsgreep

In Eritrea, het Noord-Korea van Afrika, hebben zo’n 200 soldaten het ministerie van Informatie omsingeld. De soldaten zijn uitgerukt met twee tanks en hebben de staatstelevisie gedwongen hun verklaring uit te zenden waarin ze de vrijlating van alle politieke gevangenen eisen.

Schrijver Leonard Vincent die een boek over het land schreef en er contacten heeft met Eritrese journalisten meent dat de gebeurtenissen lijken op een staatsgreep, maar dat valt nog niet met zekerheid te zeggen. De informatie is lastig te peilen omdat Eritrea een erg gesloten land is. 

Eritrea is het Noord-Korea van Afrika. Een erg autoritair, gesloten land met een smerig regime. Mensen worden gedwongen tewerkgesteld en Eritreërs in het buitenland worden afgeperst door de ambassades. De gebeurtenissen van vandaag lijken op een staatsgreep, maar dat is niet met zekerheid te zeggen”, aldus Beemsterboer.

De soldaten eisen de vrijlating van tussen de vijf- en tienduizend politieke gevangenen. De verklaring voor de toegenomen weerstand zou zijn te verklaren door de teruggang in de economische situatie van het land. In 1997 is de grondwet van Eritrea geratificeerd waarin meer democratie is afgesproken. Die afspraken zijn echter nooit volledig ingevoerd.

NRC: Eritrese soldaten nemen ministerie over, eisen vrijlating politieke gevangenen

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (2)