82

Ernstig misbruik van geweld bij Haagse politie

Agenten mishandelen burgers en arrestanten, vooral jongens van Marokkaanse komaf

Agenten van de Haagse politie gaan zich regelmatig te buiten aan het onnodig gebruik van geweld tegen burgers en mishandelen arrestanten. Dat meldt Omroep West op basis van gesprekken met oud-agenten, slachtoffers en advocaten. Het misbruik zou vooral plaatsvinden in de Schilderswijk.

De omroep meldt:

Volgens drie oud-agenten en verschillende slachtoffers zijn gedupeerden geïntimideerd, in elkaar geslagen en mishandeld. In alle gevallen gaat het om buitenproportioneel geweld. Uit verklaringen blijkt dat er een cultuur van geweld zou bestaan bij het bureau De Heemstraat, een cultuur die al jarenlang in stand wordt gehouden.

De Schilderswijk, waar het bewuste bureau is gevestigd, is al decennia een beruchte buurt met veel problemen. Nu blijkt dat een van die problemen de politie zelf is. De journalisten Marcel van de Eng en Vincent Veenman noemen verschillende voorbeelden uit de praktijk.

Een politieman die zeventien jaar bij de politie werkte en lange tijd in de Schilderswijk woonde, vertelt met eigen ogen te hebben gezien hoe op een avond op straat acht collega’s inbeukten op een Marokkaanse jongen. (..) Bij Omroep West zijn eveneens de verhalen van zeker vijf slachtoffers bekend. Twee van hen durven hun ervaringen te delen. De rest wil er niet veel over kwijt uit angst voor represailles. Zeker sinds 2006 zouden geregeld op politiebureau De Heemstraat met name allochtone arrestanten door agenten in elkaar worden geslagen, vaak buiten het zicht van interne camera’s.

De omroep haalt het geval aan van jongen bij zijn hand werd gebroken. In de meeste gevallen hebben de slachtoffers een buitenlandse achtergrond, de agenten zouden het vooral op jongens van Marokkaanse komaf gemunt hebben. De politie zegt dat er geen sprake is van misstanden en dat het gebruik van geweld een logisch gevolg is van de moeilijke omstandigheden.

De omroep stelt dat er al jaren verhalen rond gaan over Rambo-praktijken met ernstige mishandelingen bij het korps. De omroep citeert onder meer een oud-docent die regelmatig schokkende verhalen hoorde van zijn leerlingen.

Gerrissen is zelf op onderzoek uitgegaan in de Schilderswijk. ‘Ik heb gepraat met allerlei mensen en ben meerdere zaken tegengekomen. Het zijn ernstige mishandelingen, met blijvend letsel. En het gaat niet om criminelen, maar om burgers.’

Geef een reactie

Laatste reacties (82)