86

‘Ernstig watertekort dreigt vanaf 2040’

Energiecentrales zijn 's werelds grootste waterslurpers. Onderzoekers: "Vervang conventionele energie met wind- en zonne energie"

Een ernstig drinkwater tekort in 2040 dreigt als we niet zuiniger omgaan met het gebruik er van. Dat schrijver onderzoekers van het Deense Aarhus Universiteit in een rapport. Dat gevaar dreigt volgens hun door reactoren, de grootste waterconsumenten op deze Aarde.

Professor Benjamin Savacool schrijft dat het wereldwijde watergebruik alarmerend hoog is. Zonder duidelijk stelling in te nemen over het gebruik er van voor energiedoeleinden zal het drinkwater in 2040 opgedroogd zijn.

We moeten allemaal gaan beslissingen waaraan we in de toekomst ons water willen verspillen. Willen we het gebruiken voor onze reactoren of voor drinkwater? We hebben in ieder geval niet genoeg voor beide”, schrijft Savacool in een persverklaring.

Hij schrijft dat als we water blijven pompen in energiecentrales we op andere wijze de pijn zullen voelen. Kernreactoren zijn één van de grootste waterconsumenten omdat ze een enorme hoeveelheid nodig hebben om installaties te koelen. In sommige landen als China, Frankrijk, India en Amerikaanse staat Texas wordt de gebruikshoeveelheid niet eens bijgehouden. “Het opwekken van elektriciteit met behulp van intensieve koelwatersystemen zal dat kwaliteit van het water in Azië, Europa en de VS drastisch doen afnemen.”

Het is een groot probleem dat de energiesector niet eens weet hoeveel water ze verbruiken”, meent Savacool. “En wetende dat we een beperkte waterhoeveelheid hebben, zou dan kunnen leiden tot een grote crisis als niemand er iets aan doend.” De oplossing schuilt volgens de Deense onderzoekers in het vervangen van conventionele energie met wind- en zonne-energie.

Oilprice: Humanity May Face Choice By 2040: Conventional Energy or Drinking Water

cc-foto: Laurent C.L

Geef een reactie

Laatste reacties (86)