Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ernstige problemen bij kerncentrale Fukushima

  •  
21-08-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
france_300.jpg
Japan verhoogt alarmniveau ... Overheid verliest geduld met exploitant Tepco
Japan heeft het alarmniveau bij de kerncentrale Fukushima verhoogd naar 3, op een schaal die loopt tot 7. Het grote lek van radioactief water, dat dinsdag werd ontdekt, is nu een ‘ernstig incident’.
NRC Handelsblad schrijft:
Gisteren werd bekend dat uit een van de opslagtanks van de centrale 300.000 liter aan hoog-radioactief water is gelekt. Niet eerder lekte zoveel radioactief water uit opslagtanks bij Fukushima. Een groot deel van het water is in de grond getrokken. Boven het gelekte water is een stralingsniveau van honderd millisievert gemeten (per uur, red) – vijfmaal de jaarlijks toegestane hoeveelheid voor medewerkers van kerncentrales.
Aanvankelijk werd het lek als een niveau 1 incident gekenmerkt, het laagst mogelijke. De kerncentrale werd in maart 2011 zwaar beschadigd door een aardbeving en een daaropvolgende tsunami. Bij de Japanse overheid groeit de twijfel of eigenaar Tepco wel in staat is de crisis op te lossen.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.