36

‘Escalatie dreigt tussen Israël en Hezbollah’

Geweld tussen de Libanese beweging en Israël laait op na raketaanval 

Bij een aanval met een anti-tankraket in het grensgebied tussen Israël en Libanon zijn meerdere Israëlische militairen gewond geraakt. Er zouden ook militairen zijn omgekomen, meldt NOS. Israël heeft de actie beantwoord met artillerievuur.

De incidenten aan de noordgrens van Israël laaiden vorige week op, nadat Israël bij een aanval zes Hezbollah-strijders en een Iraanse commandant doodde. Hezbollah eiste de aanval met de anti-tankraket op. De beweging vecht in Syrië aan de kant van het regime van president Assad.

RTL’s Midden-Oostencorrespondent Roel Geeraedts spreekt van een zorgelijke situatie:

Niemand verwacht dat Hezbollah nu oorlog wil met Israël omdat de Libanese beweging in Syrië al veel troepen heeft die met het regime van President Assad meevechten. Een tweede oorlog kan de organisatie qua capaciteit waarschijnlijk niet aan. Maar: in het huidige, turbulente Midden-Oosten is het steeds moeilijker om te voorspellen wat er gaat gebeuren. Zelfs het kleinste incident kan zomaar tot een oorlog leiden.

Hezbollah-gezinde media melden meer Israëlische slachtoffers: 15 doden door getroffen militaire voertuigen. Het is niet duidelijk of er slachtoffers zijn aan Libanese kant.

Israël heeft aangekondigd hard terug te slaan. Na de raketaanval heeft Israël vijftig granaten afgevuurd op dorpjes langs de grens. Er kwam een Spaanse VN-militair om het leven, maar het is niet duidelijk of dit door de Israëlische aanval kwam, aldus NOS.

Relatieve rust beëindigd
Sinds de oorlog tussen Libanon en Israël in de zomer van 2006 was het relatief rustig in het gebied. Ook die oorlog begon destijds met een aanval van Hezbollah op een Israëlisch militair voertuig.

Beeld: video NOS

Geef een reactie

Laatste reacties (36)