21

ETA kondigt staakt-het-vuren af

UPDATE Spaanse minister wijst bestand met ETA af. Baskische afscheidingsbeweging zegt in video 'geen militaire actie meer te ondernemen', maar dit is niet genoeg

De Baskische terreurbeweging ETA heeft een staakt-het-vuren afgekondigd. Dit meldt de Britse omroep BBC zondag op basis van een videobandopname die van de afscheidingsbeweging zou zijn.

In de video, die in handen is van de BBC, verklaart Euskadi Ta Askatasuna (ETA – Baskenland en Vrijheid) “geen militaire actie meer te ondernemen in de strijd voor onafhankelijkheid van Baskenland” en “een democratisch proces op gang te willen zetten”.

De Spaanse regering heeft nog niet gereageerd. Spanje heeft nooit met de terreurbeweging willen onderhandelen zolang deze het geweld niet afzwoer.

Door aanslagen van de ETA zijn in de afgelopen veertig jaar 820 mensen om het leven gekomen.

Het is niet duidelijk of het afgekondigde staakt-het-vuren van tijdelijke aard is of permanent. Het is ook niet de eerste keer dat de ETA een dergelijke mededeling doet, waarna er op een gegeven moment toch weer geweld wordt gebruikt.

UPDATE 15:30
De Spaanse regering heeft intussen voorzichtig gereageerd op de aankondiging van ETA. Minister van Binnenlandse Zaken Alfredo Pérez Rubalcaba buigt zich zondag in zijn ministerie met topfunctionarissen over de boodschap van de afscheidingsbeweging, aldus het Spaanse persbureau Europapress vanuit Madrid.

Anonieme regeringsfunctionarissen verklaarden tegen de krant El Pais dat de aankondiging van de ETA een stap in de goede richting is. Maar zij vinden dat de ETA de gewapende strijd voorgoed moet opgeven. Een bron binnen het antiterreurapparaat zegt in de krant: “Ze kondigen noch het opgeven van wapens noch het einde van het geweld aan; dit is onvoldoende”.

UPDATE maandag 13.45
De Spaanse minister van binnenlandse zaken heeft de aangekondigde wapenstilstand van de Baskische afscheidingsbeweging ETA verworpen. De politie zal even streng als altijd opereren tegen de beweging, zei Alfredo Perez Rubalcaba maandag.

De verklaring van de ETA zondag schiet tekort in wat de Baskische gemeenschap en andere Spanjaarden willen, namelijk dat de beweging het geweld voorgoed afzweert, aldus de minister. Lees hier verder

Lees bij de BBC: Spain’s Eta ‘declaire ceasefire’

En: Eta’s ‘ceasefire’ all to familiar for Spain

El Pais: ETA anuncia un alto el fuego

En: El Gobierno expresa cautela ante el anuncio etarra y los partidos lo ven insuficiente

Foto cc: Kontrainformatu

Geef een reactie

Laatste reacties (21)