30

Ethiopië gebruikt hulpgeld voor onderdrukking oppositie

Nederland is één van Ethiopië’ grootste 'gevers'

De Ethiopische regering gebruikt ontwikkelingsgeld om de oppositie in het land te onderdrukken. Dat schrijft Human Rights Watch dinsdag in een rapport. Het hulpgeld wordt gebruikt om te voorkomen dat dissidenten zich kunnen inmengen met de politieke programmering van de leidende partij.

Nederland is de op drie na grootste hulpgever aan Ethiopie, schrijft NRC. Human Rights Watch stelt in haar brief dat donorlanden ‘op de lange termijn het politieke apparaat verstevigen en verantwoordelijk zijn voor ernstige schendingen van de mensenrechten’.

Premier Meles Zenawi is sinds 1991 aan de macht en won de verkiezingen het afgelopen jaar met 99,6 procent. Dat komt mede doordat hij de afgelopen jaren de oppositiepartijen de mond wist te snoeren. In 2005 zette hij met succes een intimidatiecampagne in op het moment dat de Ethiopiërs naar de stembus gingen. Ook zou Zenawi burgers die het niets met zijn beleid eens zijn, uitsluiten van hulp. Zo’n 10 tot 30 procent van de 85 miljoen inwoners in Ethiopie heeft hulp nodig.

Lees meer bij NRC: ‘Donoren dienen regime Ethiopië’

cc-foto: Rita Willaert

Geef een reactie

Laatste reacties (30)