Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

EU akkoord over steun aan Griekenland

  •  
26-03-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
greece-chairs-300px_01.jpg
Balkenende vindt besluit 'zeer verdedigbaar', ondanks verzet in Tweede Kamer
De EU heeft een akkoord bereikt over financiële steun aan Griekenland. Het land mag zowel bij het Internationaal Monetair Fonds als bij Europese landen aankloppen om geld te lenen.
De onderhandelingen waren vooral een strijd tussen de Duitse bondskanslier Angela Merkel (tegen) en de Franse president Nicolas Sarkozy (voor). Die laatste heeft dus zijn zin gekregen.
Net als Duitsland was ook de Nederlandse politiek tegen. Niettemin vindt premier Jan Peter Balkenende het akkoord “zeer verdedigbaar” en hij zal het dan ook volop verdedigen in de Tweede Kamer. Wel heeft hij een voorbehoud gemaakt in verband met de demissionaire status van het kabinet.
De premier noemde het donderdagavond ”winst” dat over eventuele leningen van de eurolanden aan Griekenland bij unanimiteit besloten moet worden. De landen zijn vervolgens niet juridisch verplicht om de portemonnee te trekken, al bestaat er wel bij iedereen een principiële bereidheid, aldus Balkenende.
De regeling zal voortaan gelden voor iedere EU-lidstaat die in problemen komt. De Volkskrant spreekt van een noodfonds.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.