46

EU akkoord over verdeling 120.000 vluchtelingen

Nederland moet in twee jaar ongeveer 7.000 migranten opnemen

De Europese Unie gaat 120.000 vluchtelingen verdelen over alle lidstaten. Een meerderheid van de bewindslieden die over asiel gaan stemde dinsdag voor het akkoord.

Niet alle landen waren voor het verdelen van vluchtelingen. Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Roemenië stemden tegen. Dit meldde de Tsjechische minister Milan Chovanec via sociale media. Finland onthield zich van stemmen. En Polen – dat zich eerder verzette – stemde voor.

De onderhandelingen over een akkoord verliepen vorige week stroef. De vier Oost-blok landen die tegen stemden – en Polen – waren vooral verbolgen over het verplichtende karakter van het voorstel. Het woord ‘verplicht’ is inmiddels uit de tekst gehaald maar dat verandert niets aan het feit dat de lidstaten vluchtelingen moeten opnemen. 

Klaas Dijkhoff, staatssecretaris van Veiligheid en Justitie had eerder aangekondigd dat Nederland in het geval van een stemming voor zou stemmen. Op Twitter uit hij zijn enthousiasme over de uitslag: ‘Nu focus op terugkeer, beperken instroom en aanpak grondoorzaken’. PvdA Kamerlid Attje Kuiken (Asiel en Migratie) reageert schriftelijk:

Dit is een eerste stap naar een gezamenlijk Europees antwoord op deze humanitaire crisis. Vluchtelingen moeten in veiligheid kunnen bouwen aan een nieuw bestaan en het ieder-voor-zich-denken in Europa moet stoppen.

Ook De Europese Commissie is tevreden met het akkoord. De Duitse minister Thomas de Mazière noemt het een ‘eerste bouwsteen’ voor ‘echte oplossingen’ voor de vluchtelingenproblematiek. 

De EU stemde vorige week al in met de herplaatsing van 40.000 vluchtelingen. Met het nieuwe akkoord moeten er binnen twee jaar 120.000 migranten over de lidstaten verdeeld worden om de last van de Zuid-Europese landen te verlichten. Nederland moet er 7.000 opnemen. De vluchtelingen zullen door middel van een verdeelsleutel geplaatst worden.  

Woensdag is er een top van de EU-regeringsleiders in Brussel over de verdere aanpak van de vluchtelingenproblematiek. 

cc foto: IHH Humanitarian Relief Foundation

Geef een reactie

Laatste reacties (46)