26

EU-ambtenaren krijgen wel salarisverhoging

De verhoging kost lidstaten nog eens 70 miljoen euro

Europese ambtenaren krijgen toch hun volledige loonsverhoging van 3,7 procent over het afgelopen jaar. Dat maakte de rechter woensdag bekend. De Europese regeringsleiders stapten in december naar het Europese Hof van Justitie omdat ze het niet eerlijk vinden dat zij moeten snijden in de salarisstijging van de eigen ambtenaren, maar wel meer moeten betalen voor de EU-ambtenaren. Ze eisten een halvering van de salarisverhoging van de vijftigduizend EU-ambtenaren.

Volgens het Hof zijn de lidstaten verbonden aan het door hun zelf opgezette salarissysteem. Ze mogen daarom niet zomaar voor een keer de regels veranderen. De EU-ambtenaren krijgen met terugwerkende kracht de resterende 1,85 procent salaris, inclusief rente. Dat kost de lidstaten nog eens 70 miljoen euro.

De EU-salarissen worden gebaseerd op de koopkrachtontwikkeling van nationale ambtenaren in acht EU-landen, waaronder Nederland. Dat is in 2004 vastgelegd om ruzie tussen lidstaten te voorkomen. De EU-ambtenarensalarissen liggen altijd een jaar achter omdat de koopkrachtcijfers pas aan het eind van het jaar bekend gemaakt kunnen worden.

Lees meer bij de Volkskrant: Europese ambtenaren krijgen toch hun salarisverhoging
cc-foto:European Parliament

Geef een reactie

Laatste reacties (26)