13

EU begint onderzoek concurrentievervalsing Google

D66: 'Het lijkt op één van de grootste zaken ooit over misbruik van monopolitiepostitie'

De Europese Commissie heeft dinsdag bekend gemaakt een diepgaand onderzoek te beginnen naar de mogelijke concurrentievervalsing van Google. De EU kreeg klachten van andere zoekmachine aanbieders. Ze zijn van mening dat Google eigen diensten op een hogere plaats zet bij de zoekresultaten, dan die resultaten van concurrerende zoekmachine aanbieders. Dat meldt NOS.

D66 Europees Parlementslid Sophie in ’t Veld vindt het goed dat het onderzoek er komt. De klacht van concurrerende aanbieders van zoekdiensten werd in februari al ingediend maar werd geen urgentie toegekend. Toch lijkt het van In ’t Veld mogelijk ‘een van de grootste zaken ooit’ over misbruik van een monopoliepositie.

Het is onaanvaardbaar als die dienst wordt voorzien door een bedrijf dat 90 procent van de markt in handen heeft. Google heeft eigenlijk exclusieve toegang tot een waardevolle grondstof in de 21e eeuw: data.

Google heeft volgens de commissie de Europese regels niet overtreden, maar toch stelt ze een onderzoek in naar het online adverteren van ’s werelds bekendste zoekmachine. Zelf zegt Google de eigen diensten geen enkele voorkeurspositie te geven. “We hebben had gewerkt het juiste te doen voor onze gebruikers en de sector. Bijvoorbeeld door advertenties duidelijk aan te merken als dusdanig, door het gemakkelijk te maken voor gebruikers om hun gegevens mee te nemen als ze overstappen op een andere aanbieder en door flink te investeren in zogeheten ‘open source’-projecten.”

Trouw: D66 Europa blij met stappen tegen Google
NOS: Brussel onderzoekt concurrentievervalsing Google
cc-foto: Basajaun

Geef een reactie

Laatste reacties (13)