Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

EU: Belastingbetaler draait niet meer op voor redding bank

  •  
27-06-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
ANP-JeroenDijsselbloem300_01.jpg
Cyprus blijkt toch 'blauwdruk' voor beleid noodlijdende banken
De Europese ministers van Financiën zijn het vannacht eens geworden over regels voor het redden of laten omvallen van noodlijdende banken. De belastingbetaler moet in de toekomst niet meer voor de kosten opdraaien. Dat is de belangrijkste uitkomst van het overleg, meldt de NOS.
De NOS bericht dat de verantwoordelijkheid voortaan vooral bij aandeelhouders en obligatiehouders komt te liggen. Die moeten in eerste instantie betalen voor de redding of ontmanteling van een Europese bank. NRC Handelsblad schrijft dat ook rijke spaarders een deel van de kosten op zich zullen moeten nemen. Spaarders met tegoeden tot 100.000 euro zullen bij het omvallen van een bank worden ontzien.
In een later stadium moet een bank een beroep kunnen doen op een fonds dat de Europese banken zelf financieren. Verder zijn er regels overeengekomen voor de volgorde van beleid wanneer een bank dreigt om te vallen, aldus de NOS.
Cyprus toch blauwdruk Bij de redding van Cyprus werden voor het eerst verliezen verhaald op spaarders. Voorzitter van de Eurogroep en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem ontkende toen dat de aanpak op Cyprus een blauwdruk zou zijn voor de rest van Europa. Nu blijkt de Cyprus-methode toch te worden uitgevoerd in andere landen.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.