11

EU: belastingontduiking harder aanpakken

Update: Merkel spreekt Cameron aan op Jersey en Guernsey ... Zes landen willen automatische uitwisseling van alle bankgegevens ... Nederland sluit zich bij de kopgroep aan

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de Britse premier David Cameron er op aangesproken dat hij te weinig doet aan het belastingklimaat op eilanden als Jersey en Guernsey. Cameron zou Merkel zijn plannen hebben ontvouwd om daar strenger op te treden.

Dat meldt the Guardian. Het gesprek vond plaats, nadat de Europese Unie heeft aangekondigd de strijd tegen belastingontwijking- en ontduiking op te voeren. Zes landen van de Unie hebben voor dit doel een kopgroep gevormd. Volgende maand staat het onderwerp hoog op de agenda van de top van Europese regeringsleiders.

Dat meldt NRC Handelsblad. Volgens Europees president Herman Van Rompuy wordt binnen de EU jaarlijks 1000 miljard euro niet aan belasting afgedragen. Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Spanje en Polen willen dat alle bankgegevens automatisch worden uitgewisseld. Nederland hoort niet tot die groep.

In het Ierse Dublin, waar de ministers van Financiën uit de 27 lidstaten van de EU bijeen waren, is de vorming van een Europese bankenunie weer iets dichterbij gekomen. Er is nu politieke overeenstemming over een gemeenschappelijk toezichtstelsel.

Update:
Trouw meldt dat Nederland zich aansluit bij het initiatief van de grootste EU-landen om belastingfraude en belastingontwijking intensiever aan te pakken. Dat maakte staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) zaterdag in Dublin bekend. Weekers heeft de belastingdienst inmiddels ook opdracht gegeven om uit te zoeken hoeveel de schatkist nu door de belastingontduiking misloopt.

Geef een reactie

Laatste reacties (11)