2

EU bereikt akkoord over ‘hedgefonds-paspoort’

Hedgefondsen van buiten de EU worden voortaan strenger gereguleerd

Hedgefondsen, risicovolle beleggingsfondsen, van buiten de EU moeten voortaan een paspoort aanvragen om in de EU te kunnen actief te zijn. Frankrijk wilde aanvankelijk dat de hedgefondsen in iedere EU-lidstaat een paspoort moesten aanvragen, maar ging uiteindelijk overstag.

Door de hedgefondsen te dwingen een paspoort aan te vragen kunnen de fondsen beter gecontroleerd worden. Door ze een paspoort voor de gehele EU te geven hoeven ze maar één keer een aanvraag in te dienen en kunnen ze in alle lidstaten actief zijn. Frankrijk verzette zich hier aanvankelijk tegen, terwijl het Verenigd Koninkrijk zich juist verzette tegen meer toezicht.

De vergunningen zullen worden verleend door de European Securities and Markets Authority, terwijl de nationale toezichthouders de paspoorten zullen uitdelen. Hierdoor worden de hedgefondsen dubbel gecontroleerd.

Het Europees Parlement moet nog met de gemaakte afspraken instemmen. CDA-Europarlementariër Corien Wortmann noemt de gemaakte afspraken ‘een echte Europese oplossing’.

Hedgefondsen kunnen een grote rol spelen binnen het beleid van ondernemingen, doordat zij vaak een groot deel van de aandelen beheersen en de koers van de bedrijven kunnen bepalen.
De Volkskrant: Europees akkoord over regulering hedgefondsen

cc-foto:Katrina Tuliao

Geef een reactie

Laatste reacties (2)