51

EU biedt 20 miljard euro voor Oekraïne

Westerse landen en IMF bieden financiële steun

De Europese Unie heeft mogelijk 20 miljard euro over om het land Oekraïne te redden van faillissement. Dat schrijft Trouw maandag. Ook het Internationaal Monetair Fonds en de Verenigde Staten staan al klaar om financieel in te springen.

Jack Lew, de Amerikaanse minister van Financiën, heeft Oekraïne opgeroepen zo IMF voor een steunpakket, zo schrijft Trouw.

De bijdrage van de EU werd zondagavond besproken door de Duitse Europarlementariër Elmar Brok, voorzitter van de parlementaire commissie voor buitenlandse zaken. De steun van de Europese Unie zou zich richten op het creëren van “betere economische omstandigheden voor de toekomst van het land” en “voorbereiding op het tekenen van een nieuw associatieverdrag met de EU”. Janoekovitsj weigering om zo’n verdrag te tekenen leidde in november tot de protesten in Oekraïne.

Het parlement in Oekraïne heeft zondag zijn voorzitter Aleksandr Toertsjinov tot tijdelijk president uitgeroepen. Tegen Janoekovitsj is het parlement een afzettingsprocedure is begonnen. Presidentsverkiezingen worden naar verwachting op 25 mei gehouden.

Arrestatiebevel
In Oekraïne is inmiddels ook een arrestatiebevel tegen de afgezette president Janoekovitsj uitgevaardigd. Janoekovitsj ontvluchhte zaterdag de hoofdstad Kiev en wordt aangeklaagd voor het doden van vreedzame demonstranten. Waarnemend minister van Binnenlandse Zaken, Avakov, laat dat via Facebook weten. Hij schrijft op zijn pagina dat de politie opzoek is naar de oud-premier en dat hij vervolgd zal worden voor massamoord. Volgens de nieuwe machthebbers verblijft Janoekovitsj op het schiereiland de Krim.

Trouw: Westerse landen beloven Oekraïne financiële steun

Foto-cc: Ivan Bandura

Geef een reactie

Laatste reacties (51)