10

EU bindt de strijd aan met belastingontwijking multinationals

Europese Commissie wil driemaandelijkse informatieplicht voor lidstaten over belastingdeals met multinationals ... Jaarlijks lopen lidstaten 1.000 miljard euro mis door belastingfraude en -ontwijking 

De Europese Commissie wil dat de landen van de Europese Unie elkaar voortaan ieder kwartaal op de hoogte brengen van de belastingakkoorden die ze met internationaal actieve bedrijven hebben afgesloten. Zo kan er meer openheid ontstaan over bedrijven die belasting ontwijken, door gebruik te maken van fiscale verschillen tussen de lidstaten, en uiteindelijk nauwelijks belasting betalen over hun winsten.

Europees Commissaris Pierre Moscovici (Economische Zaken) pleit voor de uitwisseling van informatie. Het is mede een reactie op onthullingen hoe Luxemburg honderden multinationals helpt om hun belastingafdracht te minimaliseren, schrijft de Volkskrant. Moscovici:

De grote verbetering die deze automatische uitwisseling van informatie over fiscale rulings met zich meebrengt, is dat er duidelijke en ondubbelzinnige regels komen over welke informatie de lidstaten met elkaar moeten uitwisselen en wanneer […] Alle rulings die de voorbije tien jaar toegekend werden, moeten kenbaar gemaakt worden. Er is geen ontsnappingsclausule. Als een land in een kwartaal geen rulings afsloot, moet het ook dat meedelen.”

Niet alles hoeft overigens openbaar gemaakt te worden, slechts bepaalde aspecten. Pas wanneer een land vermoedt dat zijn belastinginkomsten aangetast worden door een ruling, kan het bijkomende informatie opvragen. Dit om de administratieve last voor de lidstaten te beperken tot een minimum.

De automatische uitwisseling moet als het aan de Europese Commissie ligt op 1 januari 2016 van start gaan. Dan moet het voorstel nog wel voor het einde van het jaar worden goedgekeurd.

De Commissie benadrukt overigens dat de afspraken tussen de belastingdienst en multinationals niet onwettig zijn. “Maar wanneer ze gebruikt worden voor selectief belastingvoordeel of om kunstmatig de winsten weg te sluizen naar lage belastinglanden, verstoren ze de concurrentie en ondermijnen de belastingopbrengst van de lidstaten.”

Jaarlijks zouden lidstaten 1.000 miljard euro mislopen door belastingfraude en -ontwijking.

cc-foto: EP

Geef een reactie

Laatste reacties (10)