36

EU diplomaten praten over kleinere eurozone

Zwakke landen uit de euro zetten zou kunnen leiden tot nieuwe spanningen

Diplomaten uit Duitsland en Frankrijk zouden al ‘maandenlang’ en op ‘alle niveaus’ praten over een radicale transformatie van de eurozone. Dat zegt een EU-functionaris in Brussel, meldt NRC. De Duitser voegt daar aan toe dat er een lijst opgesteld moet worden van landen die niet langer lid van de euro willen of kunnen zijn.

Volgens het plan van de Duitsers en Fransen moeten een aantal zwakke landen de eurozone verlaten. Ze willen uiteindelijk toesturen op een sterk economisch Europa dat een sterk blok kan vormen; het doel van de invoering van de euro.

Volgens de bronnen van persbureau Reuters is enkel gesproken op ‘intellectueel’ niveau, maar ze spreken over een ‘fundamentele herevaluatie’ van het twaalf jaar oude europroject. Het uitzetten van zwakke landen zal tot nieuwe spanningen kunnen leiden, zegt een EU-diplomaat tegen Reuters.

Dit zal alles op het spel zetten wat onze voorouders met pijn en moeite hebben opgebouwd en waar zij de afgelopen zestig jaar voor hebben gestaan. Dit gaat niet over een Europa van twee sporen, dat hebben we al. Dit zal de geopolitieke map van Europa veranderen en tot nieuwe spanningen leiden. Het kan het einde van Europa zijn zoals we dat kennen.

NRC: ‘Frankrijk en Duitsland denken na over kleinere eurozone’

cc-foto: PicturesformWord

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (36)