34

EU dreigt Grieken met verbanning uit Schengen

EU-ministers willen dat Griekenland vluchtelingen buiten de Europese deur houdt

Griekenland moet haast maken met een betere bewaking van de buitengrenzen, anders wordt het de Schengenzone uitgegooid. Daarmee wordt het land nu bedreigd door de Europese Unie. Naar schatting hebben alleen dit jaar al zo’n 700.000 vluchtelingen een veilig heenkomen gezocht in Europa via de Griekse grens en dat zijn er volgens de EU veel te veel.

Voor vrijdag staat een overleg gepland tussen de EU-ministers van Binnenlandse Zaken. Het geduld met Griekenland zou volgens betrokkenen bij dat overleg op zijn, zo meldt de NOS. De ministers zouden nu op zoek zijn naar manieren om Griekenland in elk geval tijdelijk buiten de Schengenzone te plaatsen. Dat zou inhouden dat de Grieken niet langer zonder paspoortcontrole vrij door de landen uit het Schengengebied kunnen reizen. 

De Slowaakse premier Fico liep dit weekend alvast op de zaken vooruit. Volgens hem moet Griekenland buitenspel worden gezet, aangezien het land zich naar zijn mening niet aan de afgesproken grensbewaking houdt. Fico zelf heeft het overigens ook niet zo op Europese afspraken – Slowakije is een van de landen die weigert zich aan de afgesproken verdeling van vluchtelingen te houden en heeft op eigen initiatief een hek gebouwd langs de grens met Kroatië om zo vluchtelingen buiten het land te houden.  

Ook voor premier Rutte is het geduld met de Grieken op. Volgens hem is de Griekse grens met Turkije, dat onlangs nog 3 miljard euro opstreek om vluchtelingen buiten het Europese zicht te houden, ‘volstrekt poreus’. De Griekse regering zou hulp uit de EU bij het bewaken van de grenzen tot nu toe hebben geweigerd. Mocht het zover komen dat Griekenland inderdaad buiten de zone wordt geplaatst, dan is dat voor het eerst in de geschiedenis van het Schengengebied. 

cc-beeld: cinxxx

Geef een reactie

Laatste reacties (34)