8

EU dwingt IJsland makreel te sparen

Vissers uit IJsland en Faeröer willen hun makreelvangst verhogen

Door de opwarming van het zeewater vlucht makreel naar koelere delen van de Atlantische Oceaan. De vissen bevinden zich momenteel in noordelijke delen, buiten EU-wateren en in het gebied van IJsland en de Faeröer eilanden. De vissers willen nu de quota verdriedubbelen om gebruik te kunnen maken van de grote hoeveelheid makreel in hun gebied. Eurocommissaris Maria Damanaki (visserij) heeft gedreigd met sancties als de landen de plannen doorvoeren.

The Earth Times meldt dat indien de landen niet akkoord gaan met de eisen van Damanaki, de Eurocommissaris hen in de toekomst de toegang tot EU-wateren blokkeren. Dit zal een verwoestend effect hebben op de toch al zwakke economie van de eilanden. De sancties van de EU zijn echter noodzakelijk om ineenstorting van het Noord-Atlantische makreelbestand te voorkomen.

De plannen van IJsland, die in strijd zijn met de afspraken met de EU en Noorwegen, komen op een gevoelig moment. Ze kunnen een struikelblok vormen tijdens de EU-lidmaatschap besprekingen die onlangs zijn begonnen. Daarnaast heeft IJsland nog een miljarden schuld lopen bij Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Lees meer over dit onderwerp bij The Shetland Times

Geef een reactie

Laatste reacties (8)